Президентът връчи новите пагони на повишени офицери от Българската армия

В навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев удостои с висше военно звание офицери от Българската армия на специална церемония на „Дондуков“ 2.

Заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов получи от държавния глава пагони на генерал-лейтенант. Константин Попов е част от новият екип, който пое военното ръководство на Българската армия през 2014 г. Държавният глава подчерта, че благодарение на своя опит и разнообразна експертиза в командната и щабната област – вече генерал-майор – Константин Попов е успял да се справи с възникналите отговорности, нараснали значително след трагичната кончина на заместник-началника на отбраната генерал-майор Нейко Ненов.

Вече са налице първите знаци за финансова стабилизация на Военномедицинска академията и редуциране на натрупаните стари задължения към доставчиците, каза президентът Росен Плевнелиев, който връчи пагони на генерал-майор на началника на Военната болница бригаден генерал проф. Николай Петров. На проф. Петров държавният глава пожела последователно да продължи провеждането на необходимите реформи във Военномедицинска академия и да я изгради като ефективно и модерно болнично заведение.

На церемонията държавният глава отличи контраадмирал Димитър Денев, който се оттегля от активна военна служба, с орден „За военна заслуга“ първа степен. Върховният главнокомандващ изрази благодарност за достойната служба на контраадмирал Денев и подчерта, че под негово командване флотът е изпълнил всички поставени задачи и съюзни ангажименти.

На новоназначения командир на Военноморските сили и досегашен началник на Военна академия „Георги Стойков Раковски“ контраадмирал Митко Петев президентът Росен Плевнелиев пожела твърдост и решителност за развитие на оперативните способности на ВМС в условията на променен баланс на силите в Черно море. Контраадмирал Петев ще встъпи в длъжността командващ на ВМС от 30 юни т.г. От същата дата ръководството на Военната академия „Георги С. Раковски“ поема досегашният началник на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Тодор Дочев, който беше повишен от държавния глава в звание генерал-майор.

За началник на Националния военен университет „Васил Левски“ със звание бригаден генерал е назначен полк. Пламен Богданов, който притежава богат опит и разнообразна експертиза в командната и щабната област.

„Това е признание и висока оценка за вашата досегашна дейност и за личните ви качества и същевременно е израз на увереност, че вие сте военнослужещите, които са готови да поемат отговорността за командването и управлението на формированията от Българската армия и висшите военни училища“, обърна се държавният глава към висшите офицери.

От името на военнослужещите генерал-лейтенант Константин Попов увери, че висшите военни ще приложат целия си опит и воля, за да оправдаят очакванията на държавния глава и на Въоръжените сили. „Българските военнослужещи дават всичко от себе си, за да бъдат подготвени и готови да защитават Родината си, когато и където потрябва“, каза ген.-лейт. Попов.

(Източник и снимка:www.president.bg)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.