Президентът: Не правя консултации за нови избори

“Апелирам към управляващите да си направят анализите какво им казаха избирателите в неделя. Днес изцяло от управляващите зависи дали България ще продължи да генерира кризи, или ще се намери националноотговорно решение за повече стабилност.На изборите гражданите препотвърдиха категорично своя европейски цивилизационен избор и ценностна система. Те доказаха за пореден път, че подкрепят европейския проект за демокрация, върховенство на закона и човешки свободи”. Това каза президентът Росен Плевнелиев на брифинг, посветен на резултатите от вота за европейски парламент. Държавният глава изтъкна, че единственото правилно дългосрочно решение в България е да има диалог между политическите партии. Плевнелиев даде пример с ФРГ, където се постига консенсус между леви и десни за доброто на страната: „В Германия леви и десни си говорят, между тях има диалог”.

На въпрос дали изборните резултати предполагат ремонт на правителството или излъчването на нов кабинет, Росен Плевнелиев изтъкна, че решенията се вземат в парламента, тъй като това правителство е избрано от Народното събрание и ще получи своята перспектива там.

“Съдбата на правителството се решава от Народното събрание, не очаквайте от мен политическо брокерство. В президентството няма да се правят коалиции, в какъвто и да е формат”, изтъкна президентът, след което повтори: “Не очаквайте от мен посредничество и политическо брокерство”. Държавният глава изтъкна, че за него е важно в страната да има стабилност и работещи институции и припомни, че повече от година сме свидетели на нестабилност, на комбинации от кризи и ниско доверие на гражданите към институциите.

Попитан дали все пак се водят консултации с политическите сили заради резултатите от изборите и многото искания на някои партии за предсрочен парламентарен вот, президентът отрече да се водят консултации – имало само разговори с лидерите на някои партии.

„Не се водят консултации, държавният глава разговаря с председателя на ДПС Лютви Местан, предстоят разговори в лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, поканил съм Сергей Станишев, надявам се да се отзове на моята покана. Това са работни разговори да кажат как те виждат изборите и ситуацията на държавата след тях”, каза Росен Плевнелиев. След което президентът отново подчерта, че това не са консултации.

Планирам много скоро да поканя всички избрани български депутати в Европейския парламент, заедно те са добре дошли в президентската институция , за да обсъдим приоритетите пред тях”, обяви още Росен Плевнелиев на днешния си брифинг.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.