Президентът в Брюксел: България скоро ще има правителство

Вярвам, че много скоро ще имаме правителство. Това заяви пред български журналисти в Брюксел президентът Росен Плевнелиев, който пристигна за участие в извънредния Европейски съвет, на който лидерите на страните от ЕС ще обсъждат възможностите за намаляване на цените на природния газ и електричеството.

Утре всички партии в новото Народно събрание ще бъдат мои гости, очакваме новини, каза Росен Плевнелиев. Президентът допълни, че се надява процедурите да преминат бързо, скоростно и преди всичко, политическите сили да поемат и да носят отговорност оттук нататък, включително политическа и експертна – нещо, в което самият Плевнелиев бил убеден.

Очаквам утре интересни дебати, добави президентът в отговор на въпрос за сроковете на съставяне на новото правителство. По повод темите на днешното заседание на европейските държавни и правителствени ръководители президентът посочи, че се е подготвил доста амбициозно. По думите на Росен Плевнелиев темите енергетика и данъци са стратегически важни за България.

Решението да има специална среща на върха за енергетиката датира отпреди протестите в България, защото отпреди тях расте и недоволството от високите енергийни цени в цяла Европа. Расте обаче и зависимостта на ЕС от внос на енергоизточници от трети страни, като се очаква след 20-ина години тя вече да е 80%.

Европейските лидери все пак смятат, че има резерви, които трябва да се използват максимално. Най-често се споменават доизграждането на отворен, общ европейски енергиен пазар, повишаването на енергийната ефективност, двупосочните връзки за пренос на газ и електроенергия и разнообразяването на доставчиците и трасетата за внос на природен газ.

Другата важна тема – тази за данъчните измами, влезе в дневния ред на днешната среща на върха допълнително – в разгара на скандала "Офшорлийкс", заедно с който излязоха и данни, че ЕС губи годишно един трилион евро от неплащане и избягване на данъци, информира econ.bg.

Контрамерките ще се търсят в посока автоматичен обмен на информация между данъчните власти – не само за доходите от заплати и пенсии, но и за печалбите от дивиденти, застраховки, и всякакви други капиталовложения на всеки европейски гражданин.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.