Президентът твърди, че няма да участваме във войната срещу “Ислямска държава”

Във връзка с публикуваната днес, 24 септември, във вестник „Дума“ статия със заглавие „Плевнелиев и Шаламанов обещали сухопътна бригада срещу “Ислямска държава”, прессекретариатът на президента Росен Плевнелиев е упълномощен да съобщи следното:

“Представената във вестника информация категорично не е вярна. Въвличането на армията и на други държавни институции в подобна реторика е опасно и неоправдано за националната сигурност дори и за целите на предизборна кампания. Използването на тези методи за реализирането на партийни цели не бива да се толерира, защото в крайна сметка може да доведе до дестабилизиране на политическата система, на държавата като цяло и да предизвика паника и смут в обществото. На фона на тази опасност краткосрочните и тяснопартийни ефекти нямат стойност. Отчитайки вътрешнополитическата обстановка в навечерието на предстоящите парламентарни избори в страната и геополитическата ситуация, по-конкретно в Украйна, Близкия Изток и Северна Африка, прилагането на такива подходи е крайно рисковано.
Твърдението, че Република България е поела ангажимент за присъединяване към „…евентуална „Коалиция на желаещите” за сухопътни удари срещу „Ислямска държава“, освен че не отговаря на истината, може да предизвика последващи реакции, както от страна на радикалната групировка, така и от засегнатите държави.
На срещата на върха на НАТО в Уелс не е обсъждано включване на каквито и да било български военни формирования в операция срещу ислямистите. В тази връзка не е имало и запитване към делегацията, водена от президента Росен Плевнелиев, за изпращане на бригада от състава на Сухопътни войски. Единственият поет ангажимент от наша страна е заедно със съюзниците от НАТО и ЕС да предоставим дарения, свързани с леко стрелково въоръжение и боеприпаси”, завършва съобщението на прессекретариата на президента Плевнелиев.
В момента държавният глава е в Ню Йорк за участие в срещата на върха в ООН по въпросите на глобалните промени в климата.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.