Президентът: Свободата е безценна, но не и безплатна

Ще се противопоставим решително на всеки план за постигане на нестабилност, замразени конфликти и дестабилизация. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, след като участва в церемонията за активирането на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в Република България (NFIU). Щабните структури бяха активирани едновременно в шест страни от НАТО от Централна и Източна Европа – България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония, съобщиха от пресцентъра на президента.

Щабният елемент ще бъде за командване и управление на батальонно ниво, ще провежда подготовката на придадените му формирования и ще подготвя и поддържа съоръжения и оборудване при криза. Като част от структурата на силите на НАТО, личният състав на NFIU ще бъде многонационален и ще се осигурява на ротационен принцип. Предвижда се личният състав да достигне 41 души, от които 20 българи.

В приветствието си на церемонията държавният глава подчерта необходимостта от преосмисляне и адаптиране на визията за колективната отбрана с цел гарантирането на свободна, мирна и единна Европа. „Гражданите очакват от нас колективната сигурност и отбраната да бъдат стратегически приоритет, по който политиците да бъдат единни, да действат ефективно и националноотговорно. Свободата, демокрацията, върховенството на закона и човешките права са висша ценност. Свободата е безценна, но не и безплатна. Свободата и демокрацията не са даденост, те трябва да се отстояват ежедневно“, каза Росен Плевнелиев.

„Действията на Русия в Източна Украйна, незаконното анексиране на Крим, замразените, но тлеещи конфликти в близост до нашите граници, надвисналата заплаха от терористични групировки като т.нар. „Ислямска държава“ придават допълнителна тежест на общите ни усилия да защитим своя суверенитет и демократична държавност, като развиваме способности за надеждно възпиране на заплахи от всякакъв вид“, посочи още президентът.

Росен Плевнелиев подчерта, че откриването на Щабните елементи за интегриране силите на НАТО едновременно в шест европейски столици, включително в София, е „категоричен израз на ангажираността и солидарността в Алианса за защита на всички негови членове на принципа „28 за 28“. Щабовете ще бъдат свързващото звено между националните и съюзническите войски при провеждане на общи учения и тренировки, както и за логистично и инфраструктурно осигуряване на развръщането на Силите с много висока степен на готовност на НАТО при извънредни ситуации, застрашаващи сигурността и териториална цялост на страните членки по източния фланг, включително България.

„Поемаме своята отговорност, водени от разбирането за необходимостта от защита на общите ценности. Заставаме зад общия стремеж да гарантираме сигурността, демократичното развитие и върховенството на закона в Европа. Това че сме отбранителен съюз, не означава, че сме нерешителни и пасивни. Напротив! Днес демонстрираме своята решимост и висока степен на готовност за действие. Подобряваме и повишаваме своите способности за отбрана и противодействие. Желаем мир, но можем да гарантираме мира само със своята решимост да се противопоставим на всяко деструктивно действие и опит да се разруши международният правов ред“, заяви още държавният глава в приветствието си.

Росен Плевнелиев припомни и очертаното на Консултативния съвет за национална сигурност широко политическо съгласие, че всички инвестиции в отбранителни способности оттук нататък трябва да отговарят на принципа за рязко повишаване на съвместимостта с партньорите в НАТО. „На практика това означава, че военните не бива повече да възлагат поръчки за нови способности на ненатовски производители на оръжие. В противен случай ще нарушат легитимно решение на висшия орган по сигурността в страната“, предупреди върховният главнокомандващ.

Държавният глава изрази благодарност към всички политици, дипломати, военни и цивилни експерти, които с труда и с всеотдайността си допринесоха за изграждането и активирането на щабната структура.

(Източник и снимка: www.president.bg)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.