Президентът свиква КСНС заради политическата криза

Опозицията иска спиране на назначенията и на разпоредителните сделки

От вчера сме в политическа криза. От тук нататък президентът е на ход.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в началото на първите консултации с ПГ на ГЕРБ.

Плевнелиев заяви, че Конституцията задължава държавния глава да стартира консултациите с всички политически сили преди връчването на мандатите за съставяне на правителство в рамките на Народното събрание.

“Точно това правим, така действахме и при предишните две кризи – опираме се на здравата основа на Конституцията и на върховенството на закона”, каза Плевнелиев. Припомняме, това е третата поред процедура по консултации и сформиране на служебно правителство, които Росен Плевнелиев започва в рамките на мандата си.

Държавният глава формулира и основните въпроси, по които ще бъде дебатирано днес – възможно ли е да бъде намерена друга формула за съставяне на правителство в рамките на съществуващото Народно събрание, какви са разумни датите за провеждане на избори, както и какво неотложно и важно трябва да бъде свършено от това Народно събрание преди да се стигне до предсрочни парламентарни избори, ако се стигне до такива.

Росен Плевнелиев посочи, че Конституцията задължава държавният глава да потърси възможност чрез тези консултации да предотврати евентуален процес политическата криза да не прерасне в парламентарна криза.

Консултациите си Плевнелиев стартира с представители на най-голямата парламентарно представена политическа криза – ГЕРБ. На “Дондуков” 2влязоха лидерът Бойко Борисов и неговия заместник и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Президентът Плевнелиев изтъкна, че консултациите ще продължат през цялата следваща седмица, като утре са насрочени с БСП.

“Запазвам си правото веднага след това да свикам извънреден Консултативен съвет по национална сигурност, на който всички заедно – политическите партии, законодателната и изпълнителната власт, да можем да се обединим около пътя, по който да излезем от политическата криза, в която се намираме”, заяви държавният глава.

Президентът Плевнелиев уточни, че след консултациите ще стартира процедурата за връчване на проучвателни мандати за съставяне на кабинет.

“Като държавен глава през последните две години с голямо задоволство и не веднъж имах възможността да посоча, ще продължа да го правя и пред народа, парламента и пред всички, да посоча задоволството си, че в един много труден момент от историята на България след едни не леки избори за 43-то НС, именно ръководството на ГЕРБ поехте отговорността за съставяне на правителство в един труден момент”, обърна се Плевнелиев към представителите на ГЕРБ.

По думите му за тези две години резултатите са видими – държавата се успокои. Икономиката тръгна силно напред. От макрофинансова гледна точка държавата се стабилизира по един изключително впечатляващ начин, безработицата достигна рекордно ниски нива, стартираха се милиардни проекти за модернизация”, коментира още държавният глава Росен Плевнелиев в първия.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.