Президентът свиква КСНС заради армията, търси нов консеснус

Подготвя се заседание на Консултативния съвет за национална сигурност и той ще бъде свикан не заради една или друга политическа партия, а защото Българската армия има нужда от постигането на нов политически консенсус по отношение на дългосрочните документи за планиране и деветте приоритетни проекта за модернизиране на армията. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Министерството на отбраната, след като се запозна с анализа на началника на отбраната на резултатите от подготовката на Въоръжените сили, войсковия ред и дисциплината за 2014 година. Държавният глава припомни, че още на 6 януари обяви намерението си да свика заседание на КСНС, на което да бъдат обсъдени рисковете пред сигурността на страната, съобщиха от прессекретариата на президента.

Росен Плевнелиев допълни, че необходимите разчети и документи за заседанието на Консултативния съвет са в процес на подготовка от два месеца.

„Българската армия заслужава ясна и категорична позиция на политическия елит. Този КСНС се планира отдавна и няма да се случи заради апелите и медийното отиграване на една или друга ситуация. Целта му е достойно и дългосрочно устойчиво решение за отбранителни способности на нашата армия. Когато правителството има готовност, ще обявя бъдещото заседание“, заяви държавният глава.

Върховният главнокомандващ беше категоричен, че армията не бива да страда от политическото противопоставяне. „Разчетите са ясни, приоритетите и способностите, които искаме да постигнем – също. Сега е необходимо добро изпълнение, което обаче се базира на политическа подкрепа и устойчивост, каквато не можахме да гарантираме в последните 2 години“, каза още Плевнелиев.

По повод публични спекулации на политически партии относно извършвани от МО дейности по проверка на готовността на състава на Българската армия за изпълнение на задачи в мирно време, президентът заяви, че действията на Министерството на отбраната са прозрачни и отдавна планирани и призова да спрат манипулациите по повод разполагането на команден център на НАТО в София.

“Апелирам за здрав разум и спиране на манипулациите в парламента и на българското общество като цяло. Работата по този координационен център е започната от правителството на БСП и ДПС, подкрепяно от „Атака“, продължена е от служебното правителство и ще бъде довършена от настоящото правителство. Нека тези, на които им се привиждат ракетни комплекси, бази, мобилизация, с цел обявяване на война, използване на полигона в Шабла за атака на изток, да бъдат честни пред българския народ и да кажат на база на какви документи, решения и факти лъжат и манипулират българското общество по този безцеремонен начин. Да имат достойнството да се извинят!”, коментира президентът Росен Плевнелиев пред журналисти, след като участва в конференцията на началника на отбраната.

„Когато говорим за мобилизация, нека да е ясно, че тя се обявява с указ на президента по предложение на Министерския съвет. Аз нито съм получавал от правителството, още по-малко съм обявявал подобна мобилизация. Нещо повече – подобна тема не е обсъждана никога досега“, подчерта Росен Плевнелиев и определи като „яростна“ провежданата публична спекулативна кампания, която има за цел да използва страховете на гражданите за политически цели.

„Никога и под никаква форма не сме обсъждали въпроси, свързани с агресия срещу друга държава. Ще продължим с последователната си, принципна и ясна политика в това отношение“, категоричен беше министърът на отбраната Николай Ненчев. По думите на военния министър, всички мероприятия на Министерството на отбраната са планирани отдавна, публични са, а информация за тях е достъпна на интернет страницата на институцията.

Министър Ненчев информира, че през 2015 година са планирани 77 съвместни тренировки на Българската армия с партньорски армии от НАТО, като в рамките на цялата година и по различно време на българска територия ще бъдат използвани около 70 единици различна техника.

Снимка: Пресцентър на президента

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.