Президентът свиква извънреден КСНС заради Украйна

Президентът Росен Плевнелиев свика извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност в понеделник (24 март), в 10.00 часа. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Както е известно, в момента президентът Росен Плевнелиев е на официално посещение във Великобритания.
При неотдавнашното си обръщение към народните представители от 42-то обикновено Народно събрание държавният глава оповести готовността си да свика заседание на КСНС, ако развитието на ситуацията в Украйна наложи това.
В утрешния ден предстои депутатите да обсъдят приемането на декларация във връзка със ситуацията в Украйна.
От прессекретариата на президента Плевнелиев информират, че на предстоящото заседание на КСНС ще бъдат обсъдени потенциалните рискове пред България свързани с развитието на кризата в Украйна.
В понеделник руският президент Владимир Путин призна за независими Кримската република и град Севастопол в Украйна, а днес обяви анексирането им. Това стана по време на извънредното му обръщение пред Федералното събрание – съвместно заседание на двете камари на парламента на Русия, губернаторите и представители на обществеността.
Международната общност очаквано не признава референдума в Крим и анексирането от Русия.
Вчера външните министри на ЕС, президентът на САЩ Барак Обама, както и НАТО и Япония наложиха санкции на руски и кримски представители заради кризата в Украйна, а днес лидери на ЕС обявиха анексирането за незаконно и предупредиха Путин, че санкциите срещу Русия ще продължат.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.