Президентът: Стратегическата ни цел е привличането на бразилски инвестиции

Искрено се надявам засиленият политически диалог между България и Бразилия да се отрази позитивно и върху търговско-икономическите отношения. Привличането на инвестиции от Бразилия в българската икономика е наша цел, а членството на България в Европейския съюз и стратегическият характер на отношенията ЕС-Бразилия създават допълнителни възможности за надграждане на нашето сътрудничество. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в бразилската столица Бразилия, където разговаря с президента на Бразилия Дилма Русеф, съобщиха от пресцентъра на българския държавен глава. В Бразилия Плевнелиев ще представи възможностите за инвестиции в България пред бизнеса в столицата Бразилия и в икономическия и финансов център на страната Сао Пауло. Президентът ще се срещне и с представители на българската общност в двата бразилски мегаполиса.

С разговорите на двамата президенти започна официалното посещение на президента Плевнелиев в Бразилия, което ще продължи до 3 февруари. Това е втората среща на президентите Росен Плевнелиев и Дилма Русеф в рамките на осем месеца. Разговорът между двамата продължи близо час и половина.

„Моето първо посещение в Латинска Америка започва с Бразилия и това не е случайно. С избирането на Дилма Русеф за президент, българо-бразилските отношения придобиха нова динамика. Българският и бразилският народ изпитват симпатия и близост и се гордеем с българските корени на президента Русеф“, заяви държавният глава по време на съвместно изявление с президента на Бразилия.

Плевнелиев открои като перспективни области за сътрудничество информационните технологии, енергетиката, фармацевтиката, производството на компоненти за автомобили, земеделието и производството на храни, образованието.

България може да бъде вход за Бразилия към ЕС, а Бразилия е естествен вход на страната ни към държавите от Меркосур, коментира Росен Плевнелиев. България ще работи за ускоряване на успешно финализиране на Споразумението за свободна търговия ЕС-Меркосур, допълни президентът. Държавният глава открои България като фактор на стабилност и развитие в Югоизточна Европа и покани бразилските компании да се възползват от предимствата на страната ни като логистичен, търговски и производствен център в региона.

В Бразилия е втората по големина българската общност в Латинска Америка, която е естествен мост между двете страни, посочи още президентът и изказа благодарност за политиката на интеграция на Бразилия спрямо различните национални общности в страната. Президентът благодари също така за безценната подкрепа на бразилската държава за българската Антарктическа програма.

От своя страна президентът Дилма Русеф посочи, че посещението на българския президент протича в контекста на сближаването на Латинска Америка с обединена Европа и ще изиграе съществена роля в този процес. Бразилия има голям интерес от по-тясно търговско-икономическо сътрудничество, както с България, така и с ЕС и сме уверени, че можем да разчитаме на подкрепата на България в тази посока, заяви бразилският президент.

Росен Плевнелиев беше удостоен от президента Дилма Русеф с най-високата степен на „Орден на Южния кръст“, за приноса си за развитието на приятелските отношения между България и Бразилия. Орденът е най-висшето държавно отличие на Федеративна република Бразилия, присъждано на чужденци и чуждестранни гости.

В края на първия ден от посещението си Плевнелиев се срещна с с българската общност и с дипломатическия корпус в град Бразилия.президент бразилия

„Днес България е страна, която предлага решения на многобройните кризи не само в ЕС, но и в целия свят“, изтъкна президентът Плевнелиев. След което подчерта, че за нашата страна Бразилия е най-големият пазар в Латинска Америка и днес се открива нов хоризонт в двустранното ни сътрудничество. „Каквото и да правим заедно, ще отстояваме интеграцията, свързаността и приятелството“, заяви българският президент.

Във втория ден от официалното си посещение в Бразилия държавният глава ще насърчи контактите между бизнеса от двете страни на съвместен българско-бразилски бизнес форум. Домакин на срещата ще бъде Националната камара на индустрията на Бразилия. От българска страна във форума ще се включи 20-членна бизнес делегация.

(Източник и снимки: president.bg)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.