Президентът: Страната трябва да използва своя туристически потенциал

Развитието на туризма трябва да бъде съобразено с изискванията за устойчиво използване на природните ресурси, заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с кмета на Община Банско Георги Икономов. В срещата участваха и представители на град Добринище, както и представители на бизнеса от региона. Кметът на курортния град запозна държавния глава с плановете за разширяване на ски зоната край Банско и за изграждането на втори кабинков лифт.

Според президента, страната ни трябва да използва своя туристически потенциал и в тази посока е необходимо да се търсят екологични и икономически изгодни решения за българските региони. Държавният глава подчерта, че на жителите на общини с потенциал за зимен туризъм трябва да бъде дадена възможност за икономическа перспектива, а на страната ни – шанс да се утвърди като сериозна международна дестинация за качествен и многообразен планински туризъм.

В Град Банско и региона е един от най-известните ски-курорти не само в България, но и в Европа, и страната ни има интерес да се утвърждава като водеща туристическа дестинация за зимни спортове. Предстои България да бъде домакин и на кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени, което е повод за гордост и е възможност за България да се докаже като отлична дестинация за ски-спорт, беше посочено на срещата.

Масовият зимен туризъм е стратегически важен за развитието на регионите. Възможностите за достъпен спорт винаги заслужават да бъдат подкрепени, беше отбелязано още по време на срещата. Обща беше оценката, че зимните спортове са символ на здраве, а зимният туризъм създава перспектива за хората и за изостанали в своето развитие региони на България. Туризмът е най-важният сектор на българската икономика, като България и в частност Банско и регионът имат потенциал да развиват целогодишен туризъм – зимен, летен, спа-, културно-исторически, селски или друг. Държавата и българските общини трябва да обединят усилия, за да гарантират по-нататъшното развитие на курортите ни, беше позицията на представителите на местните власти и на бизнеса.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.