Президентът си даде добра оценка за назначаването на ЦИК

Като държавен глава аз си свърших добре работата. Спазих и Конституцията, и закона. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, който присъства на откриването на Лаборатория по лазарна физика във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” във връзка със ситуацията около избора на ръководство на Централната избирателна комисия, предаде „Фокус”. Плевнелиев подчерта, че от политическите партии зависи дали това ще се отрази върху провеждането на европейските избори.
„Действах бързо. Разбира се, има много въпроси, на които авторите на този закон трябва да отговарят. Защо се бавиха една година и го направиха в последния момент? Кой вкара онзи прословут текст, който мирише на държавен преврат – да има избори „3 в 1” през 2014 г. експлицитно написано в самия закон? Аз бих попитал юридическата мисъл на българския парламент – има ли България двукамерна ЦИК? Да или не? Тя двукамерна ли е или еднокамерна? Кога е била двукамерна? Кой досега е изваждал ръководството на комисията от състава на комисията или от начина, по който тя взима решения и функционира”, попита президентът Плевнелиев.
„Ето такива толкова елементарни въпроси, които ще дадат и отговора на въпроса, че някой се опита с прекалена креативност да създаде в последния момент проблем. В ЦИК трябва да има баланс и този баланс включва и ръководството, тя не е двукамерна и ръководството не е изключено от баланса. Аз не съм юрист, но попитах юристи, професионалисти и много професори и всеки един от тях каза именно това – държавният глава е спазил Конституцията и закона. Аз спя спокойно, защото действах бързо и по закон”, посочи държавният глава. „Надявам се в парламента най-после да се фокусират върху една позитивна кампания на предстоящи европейски избори, а не оттук-нататък да дълбаят в лишени от смисъл казуси, тъй като вярвам, че лично аз допринесох с действията си за спазването на Конституцията и закона”, допълни президентът Росен Плевнелиев.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Като държавен глава аз си свърших добре работата – сгазих и Конституцията, и закона, заяви Росен Плевнелиев

Leave a Reply

Your email address will not be published.