Президентът ще връчи мандат на ДПС едва на 5 март

Президентът Росен Плевнелиев ще покани представител на парламентарната група на Движението за права и свободи, за да му връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на 5 март (вторник). Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На два пъти досега държавният глава публично обявяваше, че ще връчи проучвателен мандат на ДПС за съставяне на правителство на 1 март петък. За първи път това бе обявено от президента в изявлението му след като връчии мандат на ГЕРБ, за втори път – след като връчи матдат на БСП и той му бе върнат.

След като ДПС върне мандата, очакваме политическият живот в страната постепенно да се нормализира. Това каза в Русе председателят на ДПС Лютви Местан, цитиран от БТА. По думите му това обаче ще зависи доколко президентът и излъченият от него служебен кабинет ще съумеят да реализират онези намерения, чути от изявлението му днес. Местан обясни, че ДПС ще получи мандата във вторник – 5 март, и ще го върне веднага.

Лидерът на ДПС допълни,  че след изявлението си пред нацията днес държавният глава го е информирал, че има съображения от чисто технологично естество, поради които няма да връчи мандата за съставяне на правителство утре, както бе обявено предварително. Лидерът на ДПС е удовлетворен от предложената дата за предсрочни избори – 12 май, тъй като партията му проявява уважение към религиозните празници Цветница и Великден. Очевидно е, че няма възможност вотът да бъде проведен по-рано, защото няма време за нормална организация, а по-късна дата е против интересите на България, каза Местан. Според него с връщането на мандата "президентът ще се окаже най-овластеният човек в българската държава". "По тази причина ние трябва да бъдем позитивни в оценката си за държавния глава. В този смисъл ще оценим обръщението му към нацията, което той отправи от трибуната на НС, като една своеобразна програма за действие на българската държава в периода до провеждането на предсрочните парламентарни избори на 12 май", каза Местан.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.