Президентът: Само с общи усилия на Балканите може да се построи модерна инфраструктура

Плевнелиев иска Радев да прави служебен кабинет

Само заедно страните от Югоизточна Европа могат да изградят модерна енергийна и транспортна инфраструктура и с помощта на ЕС да променят радикално свързаността на Балканите. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща в Сараево с представители на бизнеса на Босна и Херцеговина. „Без модерни магистрали, газопроводи и жп линии, държавите в региона не могат да имат ефективни икономики и да постигат висок растеж”, подчерта българският държавен глава.

„На Балканите имаме нужда от стабилност. В своите решения чуждестранните инвеститори се ръководят от случващото се отвъд границите на отделните държави”, каза Росен Плевнелиев и посочи, че България ще продължи да подкрепя Босна и Херцеговина при осъществяване на нелеките реформи в страната и в усилията по пътя към европейска интеграция.

Пред бизнеса от Босна и Херцеговина държавният глава очерта съществените промени в българската икономика през изминалите 15 години. Те доведоха до трикратен ръст на БВП на България, по-високо доверие на чуждестранните инвеститори, повече средства за образование, за пенсии и за здравеопазване. „Българските компании извървяха своя път на адаптиране към стандартите на ЕС и промяната на структурата на пазара и са готови да инвестират в Босна и Херцеговина. Очакваме в скоро време да бъде сключено и Споразумение за взаимна защита на инвестициите, което ще доведе до ръст на инвестициите“, заяви президентът Росен Плевнелиев. Българският бизнес проява интерес към съвместни проекти в областта на фармацевтиката, производството на храни, енергетиката и в областта на информационните и телекомуникационните технологии.

Държавният глава отбеляза още, че страната ни работи за либерализирането на енергийния си пазар до края на 2015 г., което ще даде възможност на битовите потребители да избират сами своя доставчик. Президентът отново призова държавите от региона да се обединят за изграждането на регионален пазар за природен газ и електроенергия, с което да получат възможност за доставка на енергия на конкурентни цени.

В Сараево президентът Росен Плевнелиев се срещна и с българския контингент, който участва във военната операция на Европейския съюз „Алтеа” и разговаря с командващия мисията генерал-майор Йохан Люиф. „Алтеа“ е от стратегическо значение за изграждането на капацитета на въоръжените сили на Босна и Херцеговина и България ще продължи да бъде ваш доверен партньор”, заяви държавният глава по време на срещата.

Президентът изказа благодарност на българските военнослужещи за приноса им към мисията за поддържането на сигурността в страната. В момента 10 български военнослужещи участват в щаба на операцията, а други 110 са в Националния поддържащ елемент. С посещението в базата на ЕУФОР приключи официалното посещение на държавния глава в Босна и Херцеговина.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.