Президентът: С оградите срещу бежанците ЕС руши своите правила и ценности

С всяко парче нова ограда днес, с взаимните блокади на граници, с телените мрежи, с водните оръдия и сълзотворен газ, използвани срещу бежанците и то в сърцето на Европа, ЕС застава срещу собствените си правила, ценности и идентичност. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри в София срещата на високо равнище „Нови визии за партньорство и съседство в Европа“.

Настоящи и бивши държавни и правителствени ръководители от региона участват в конференцията, под патронажа на държавния глава, организирана от Фондация „Център за политически диалог Петър Стоянов“ и Международния център „Низами Ганджави“.

В изказването си държавният глава Росен Плевнелиев призова за солидарност и отговорност, както и за общ европейски подход за справяне с мигрантския натиск.

„ЕС е семейство и като такова то се базира на ценности, на споделена съдба, а не на калкулации и интереси“, категоричен беше президентът. Държавният глава заяви, че ако европейската идентичност не бъде подкрепена, ЕС ще претърпи провал. Росен Плевнелиев даде пример с функционирането на Шенгенското пространство като барометър за състоянието на съюза. „Шенген е мечтата за Европа без граници, така че от София до Берлин и от Краков до Париж, да пътуваш без да си показваш паспорта. Ние, източноевропейците, най-добре го разбираме, защото бяхме зад „Желязната завеса“ преди 25 години. Днес обаче някои държави в ЕС налагат временно неприлагане на правилата на Шенген. Шенген днес е поставен в опасност“, заяви президентът Плевнелиев и допълни, че правото на убежище универсално и е неизменна част от правата на човека.

„Стотици хиляди души стоят на прага на Европа, протегнали ръка за помощ,
борещи се за правото си на живот. От това се възползват националистическите партии, които се захранват от страховете на хората“, посочи президентът. Държавният глава изрази загриженост от тенденцията на засилване на езика на омразата, расизмa, ксенофобията, популизмa и агресивния национализъм. Тези предизвикателства надхвърлят националните граници и ни призовават към решителни действия заедно, смело и в световен мащаб, заяви държавният глава.

Росен Плевнелиев подчерта, че животът на бежанците няма да се подобри, докато конфликтът в Сирия продължава и апелира международната общност да работи за прекратяване на боевете.

„Европа трябва да „удари“ с ръка по масата и каже „Стига вече с тази кървава война“. Трябва да гарантираме спазването на основните човешки права, да се нагърбим с трудната задача да създадем държавни институции в Сирия, които да служат на хората“, заяви президентът. Росен Плевнелиев посочи, че е крайно време за усилията да бъдат насочени към справянето с причините за възникване на кризите, а не единствено към разрешаване на нейните последствия. Президентът допълни, че на национално ниво трябва да се приемат политики и мерки, които да съдействат за предотвратяване на радикализацията на маргинализираните общности, като се осигури по-доброто им интегриране в обществото.

„Терористите със сигурност ще бъдат победени от обединените сили на антитерористичната коалиция. Идеологията на терористите обаче не се побеждава с оръжие. Тя се побеждава с по-добри идеи. Историята показва, че тероризмът няма религия. Той се побеждава от общества, които вярват в общочовешките ценности. Той се побеждава от хора с морал, вярващи в толерантността и диалога с различните“, заяви президентът Плевнелиев.

(Снимка: president.bg)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.