Президентът: Промени в Конституцията – да, но след сериозни дебати

 

За промяна в Конституцията след широк политически и професионален дебат(и) се обяви президентът Росен Плевнелиев. Той обаче беше категоричен, че е недопустимо основният закон да се променя само защото един политик е решил “предизборно да отиграе ситуацията”, съобщи БНР.

Държавният глава е направил своя коментар след конференция, посветена на индивидуалната конституционна жалба. Плевнелиев участва във форума заедно с вицепрезидента Маргарита Попова.

Президентът и вицепрезидентът видяха във възможността за индивидуална конституционна жалба възможен положителен ефект. За Маргарита Попова това е възможност за реформиране и на самия Конституционен съд, а за държавния глава – още една възможност гражданите да могат защитават своите законни права и свободи. Конституцията не трябва да се променя от днес за утре – особено защото един политик е решил предизборно да отиграе ситуацията, каза Плевнелиев.

До края на деня ще станат ясни мотивите, с които Росен Плевнелиев наложи вето над Изборния кодекс. Президентът отказа подробности по тях, но уточни, че те отразяват неговите позиции, изразявани в периода, в който се гласуваше законът.

БНР съобщи, че по неофициална информация, подалият оставка шеф на НСО Тодор Коджейков щял да стане съветник на президента.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.