Президентът призовава депутатите към консенсус за състава на ЦИК

Президентът Росен Плевнелиев призовава народните представители да постигнат консенсус за състава на ЦИК, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Основната задача на Централната избирателна комисия (ЦИК) като независим и професионален орган е прозрачно и честно произвеждане на изборите. Събитията от последната година изостриха силно чувствителността на обществото по отношение на тази тема. Това изисква съвсем нов подход, който нееднократно беше деклариран и от управляващите. Крайната цел е не само политиците, но и българските граждани да бъдат сигурни, че макар и формиран на партийно-квотен принцип, този орган ще работи преди всичко експертно и няма да се превърне във функция на политическите партии и на разпределението на силите между тях.
Държавният глава Росен Плевнелиев счита, че спорът около това кой да излъчи един от членовете на ЦИК в никакъв случай не помага за това обществото да възприеме ЦИК като надпартиен експертен орган и в крайна сметка не работи за засилване на общественото доверие. Много е важно парламентарно представените партии и коалиции да не задълбочават този спор, защото това ще даде един много лош сигнал към българските граждани и ще постави под съмнение началото на дейността на ЦИК. На тази комисия се разчита през следващите 5 години да провежда честни и прозрачни избори. Президентът Росен Плевнелиев призовава всички политически сили да използват именно този казус и да дадат знак на обществото, че не търсят вътрешнопартиен ефект.
Комисията трябва да започне своята работа с обществено доверие. Затова държавният глава апелира към всички парламентарно представени политически партии да постъпят отговорно и да се обединят около консенсусно решение за начина на разпределение на членовете на ЦИК. За пръв път беше дадена възможност представители на неправителствени организации да номинират членове на ЦИК. Бяха подкрепени четирима кандидати, предложени от структури на гражданското общество.
Президентът Росен Плевнелиев е уверен в това, че правилният подход е партиите да се обединят и да предложат кандидат, излъчен от неправителствените организации, който има експертиза и се ползва с обществена подкрепа. Постигането на съгласие между спорещите парламентарни групи ще бъде първият знак, че главната им цел е да се гарантира независимостта и надпартийността на ЦИК.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.