Президентът препоръча на политиците да не се месят в църквата

Българските политици са си научили уроците, затова няма да се месят в работата на църквата и ще работят тя да бъде силна, обединена и единна. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред Вселенския патриарх Вартоломей, с когото се срещна в Истанбул. „Много е важно да оставим нашия Синод да вземе своите мъдри и важни решения. Още по-важно е новоизбраният патриарх да работи за интеграцията и за успеха на българската църква по света“, коментира държавният глава след разговора си с Вселенския патриарх.

Плевнелиев посочи, че решенията, които предстои Светият синод да вземе до февруари 2013 година, ще имат много голямо значение за бъдещето на Българската православна църква. „Този период на трансформация трябва да го приключим достойни, единни и силни“, категоричен беше президентът.

На срещата си в Истанбул българският държавен глава и Вселенският патриарх Вартоломей почетоха паметта на покойния български патриарх Максим и делото му за силна и обединена българска църква.

„Молим се Бългрия да избере новия си патриарх колкото е възможно по-скоро и се молим за душата на покойния български патриарх Максим“, каза Негово Светейшество Вартоломей. „Уверих президента Росен Плевнелиев, че българската нация и църква, като първа духовна сестра на Константинополската църква, винаги са били дълбоко в сърцата ни. Искаме да живеем в мир и просперитет и, както президентът каза, в единство“, каза още Негово Светейшество. Той поздрави България за пълноправното й членство в Европейския съюз и допълни, че това е „огромно удовлетворение за всички нас и се молим много скоро и нашата страна, Турция, също да стане пълноправен член на ЕС“. 

В Истанбул президентът Росен Плевнелиев посети първата европейска ж.п. гара на тунела под Босфора и реконструкцията на църквата „Св. Стефан” и метоха към нея. В последния ден от официалното си посещение в Турция държавният глава ще проведе и работна среща, организирана от Турския съюз на камарите и стоковите борси (ТОВВ) и от Организацията за външноикономически отношения (DEIK) и ще се срещне с българската общност в Истанбул.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.