Президентът предложи служебно правителство с граждански съвет

„Служебното правителство не може да извърши радикални промени, защото не може да променя закони. Ако всички възможности са изчерпани и политическия елит не може да постигне консенсус, аз ще изпълня конституционните си правомощия за съставяне на служебно правителство бързо". Това каза президентът в специално изявление по повод политическата ситуация в страната. То беше отложено точно с три часа, за да приключат в Народното събрание дебатите и гласуването на оставката на правителството. По думите на държавния глава най-важната задача на служебното правителство е да гарантира провеждането на предстоящите избори по демократичен начин. „Поемам ангажимент към него да заработи обществен съвет с представители на протестиращите, граждански организации, работодатели, синдикати“, каза още Плевнелиев.

Росен Плевнелиев изрази позицията си, че политически отговорното поведение на правителството е било да изпълни мандата си. Той започна изявлението си с думите:”Правителството си тръгва, проблемите за решаване остават – от протестите срещу високите сметки за ток и монолите до промяна на конституцията”.

 

Президентът оповести, че още утре ще проведе консултации с всички политически лидери едновременно, а в понеделник, така както предвижда Конституцията, ще връчи на ГЕРБ мандат за съставяне на правителство. “Ако го върнат следват вторият и третият, няма да се бавим“, увери Плевнелиев. Според него бъдещи избори трябва да се насрочат за най-ранната възможна дата.

 

Росен Плевнелиев настоя партиите да не абдикират от своята отговорност към гражданите и да продължат работата си в парламента до приключването на консултациите.  Президентът отбеляза, че  доколкото вижда партиите не искат в рамките на това Народно събрание ново правителство, но се нуждаем от работещ парламент. По думите на президента разпускането на Народното събрание означава да отложим решението на голяма част от проблемите, които изкараха хората на улицата. Що се отнася до свикването на Велико Народно събрание, според Плевнелиев, то трябва да се подготви добре и да е кристално ясно какви цели трябва да постигне. Държавният глава не скри опасението си, че че свикването на Велико народно събрание може да доведе до икономическа криза.

Хората трябва да знаят, че Конституцията в България не пречи да се контролират монополите, посочи президентът, но борбата срещу монополите може да се води само от легитимно правителство.

Президентът Плевнелиев изтъкна, че е против прибързаните решения. Като най-важни приоритети за момента държавният глава посочи да не се застрашават гражданския мир, правовата държава и демократичното устройство.

Пълният текст на обръщението межете да видите на сайта на президента http://president.bg

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.