Плевнелиев поиска още правомощия за служебното правителство, БСП го отряза

„Политическите кризи са неизменна част от развитието на демократичната държава. Имало ги е и ще ги има. Отвъд тях е най-важно за всеки отговорен политик са реалните проблеми на хората и тяхното решаване: доходи, безработица, демография, здравеопазване“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при днешното си обръщение от трибуната в пленарната зала на парламента към народните представители.

Държавният глава изтъкна, че оставяме зад нас втора, извънредно трудна политическа година, в която личните нападки доведоха до ерозиране на доверието към управляващите и към институциите. Плевнелиев изтъкна, че се е засилило усещането за политическа и институционална криза и обясни това с обстоятелството, че три правителства ще се сменят през втората половина на 2014 година.

Това е белег на все по-трайна нестабилност, която затруднява икономиката и обществото, каза президентът Плевнелиев. Той призова политическите сили да спазят конституционната процедура и на 5 октомври да бъдат проведени предсрочните избори.

„Това, че предстои разпускането на Народното събрание, сформиране на служебно правителство и предсрочни избори, не трябва да ни води към бездействие. Важните проблеми за държавата и нацията – актуализацията на бюджета, държавата и НЗОК – така, както е предложено от правителството, е сред най-важните задачи на НС, които то може да реши през следващите дни. Считам, че тази актуализация е наложителна“, подчерта президентът Росен Плевнелиев. Той също така изрази надежда служебното правителство да може да води преговори, да сключва договори и споразумения за външни заеми за стабилизация и социална защита.

Призовавам политическите сили да не политизират излишно ситуацията в БНБ, за да можем да подкрепим в този труден момент най-важния за икономиката регулатор, каза още държавният глава в своето обръщение към парламента. По отношение на ситуацията около КТБ, Президентът заяви:”Децата ни няма да ни простят, ако не отворим досиетата КТБ. Не трябва да превръщаме КТБ в новата златна мина за изнудване на политици”. По думите на Плевнелиев, ако не се разкрие цялата истина за нерегламентирани връзки на прокурори, политици, общественици с КТБ, подмененият преход на България ще продължи за много години напред и затова “казусът КТБ е тестът за днес на българската държава“.
От БСП заявиха, че президентът поставя условия, които далеч надминават конституционните му правомощия. Според социалистите може да се актуализира само бюджетът на НЗОК. Мерджанов цитира изказване на Росен Плевнелиев от преди година по повод нуждите от актуализация на бюджета, като тогава той заявява, че това е крайна мярка.

Президентът иска служебното, назначено от него, правителство да взема заеми, за да си осигури комфорт, подчерта Мерджанов. Пак според изказването на държавния глава от преди година, става ясно, че той е срещу вземането на заеми, които да се ползват за буфер.

Президентът Плевнелиев направи всичко възможно за изостряне на политическата конфронтация, каза социалистът. Според него не направил нищо за преодоляване на противоречията между политиците.

Мерджанов припомни, че служебният кабинет има определени правомощия, едно, от които да гарантира честни избори. Според БСП избирателите ще кажат кой е достоен да прави мащабни реформи.

(Пълният текст на изявлението на президента може да бъде прочетен на сайта му www.president.bg)

Свързани публикации

1 Comment

  1. Президента се оля. Пак се държи не като държавен глава. Една година рушеше стабилността сега говори за стабилност.

Leave a Reply

Your email address will not be published.