Президентът пред кметове: Намираме се в многостранна криза

Намираме се в многостранна криза, породена от тежката икономическа рецесия, която продължава вече шеста година. Това подчерта президентът Росен Плевнелиев в словото си пред кметове и председатели на общински съвети от цялата страна. По думите му, заради острите и тежки вътрешнополитически битки, страната ни навлиза в труден период на дълбока политическа, социална и демографска криза и период на изкуствено противопоставяне – на малки срещу големи населени места, на инвестиции в инфраструктура срещу социални разходи, на едни категории граждани срещу други граждани. От такова противопоставяне няма печеливши, подчерта държавният глава.

За първи път президентът Росен Плевнелиев даде прием представители на местните власти, по повод Деня на българската община – 12 октомври, когато преди 131 години е обнародван първият Закон за общините и градското управление.

Денят обозначава не само началото на регионалната политика в България, но и основата на развитието на регионите у нас, каза държавният глава в приветствието си. Според Росен Плевнелиев, именно кметовете са хората, които се държат достойно в тежка политическа ситуация и показват на място как може да се надгражда, да се развива постигнатото и да се прилага интегриран подход, без противопоставяне. „Позволихме доверието на българите в институциите да падне на рекордно ниски нива и на това трябва да се сложи край. Вие работите за доверие, за стабилност и за надграждане и България има нужда от този подход“, обърна се президентът към кметовете.

Държавният глава отново апелира за последователност и за приемственост в работата по най-важните за хората приоритети и подчерта, че политическото противопоставяне и слабата комуникация по-скоро задълбочават кризата.

Пред представителите на местните власти президентът заяви още, че приветства решението в партньорското споразумение с Европейската комисия за следващия програмен период след 2014 г. да бъде заложен интегриран подход и приоритетно да се работи по реализацията на проекти, насочени към най-слабо развитите региони и населени места в България. „Ще окуража правителството за изработването на инструменти, с които да бъдат подпомогнати най-нуждаещите се региони“, каза Росен Плевнелиев. Той отново подчерта, че една от най-важните реформи е свързана с децентрализацията на правомощията и отговорностите на местните власти, включително нова система на преразпределение на финансовите ресурси и повече правомощия и възможности за българските региони. „Децентрализацията трябва да бъде задълбочена и финансово обезпечена“, каза президентът и се обяви за допълнителни форми на финансиране на местните власти. По думите му, решенията в тази посока могат да се случат в рамките на Съвета за децентрализация към Министерския съвет.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.