Президентът: Правителството, макар и в оставка, носи пълна отговорност

Правителството, макар и в оставка, носи пълна отговорност за обстановката до назначаване на нов кабинет. Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), чиято официално обявена тема е„Рискове и заплахи за сигурността и стабилността в страната, произтичащи от политическата и социална криза”. Държавният глава изтъкна, че свикването на това извънредното заседание е предизвикано от нарастващото напрежение в страната и нарастващата необходимост да се намерят подходящи инструменти за решаване на кризата. Плевнелиев припомни, че в неделя протестираха около 150 000 българи над 40 града в страната. По думите на президента, не трябва да се допуска да се дестабилизира фундаментът на държавността и институциите, а да се действа отговорно. Държавният глава посочи, че правителството не трябва да допуска нова ескалация на напрежението, както и да изпълни поетите ангажименти – незабавни проверки на ЕРП и ДКЕВР, публичност на подписаните договори, намаляване на цената на тока с 8 процента.

Президентът изрази убеденост, че членовете на КСНС ще търсят консенсус за възможните решения за преодоляване на кризата. „Няколко са основните цели: да се противопоставим да бъде експлоатирано социалното напрежение за постигане на политически или корпоративни цели ,да дадем бързи отговори, да осигурим устойчиво функциониране на институциите”, каза още Росен Плевнелиев. – „Призовавам партиите да мислят за рисковете за държавите, да направят дебат, а представителите на изпълнителната власт да предоставят анализ на рисковете и заплахите за националната сигурност”, настоя държавният глава. Оповестено бе, че доклади ще изнесат вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, както и председателят на ДАНС Константин Казаков, а финансовият министър Симеон Дянков ще докладва за състоянието на бюджета.

Прозрачност и/или секретност

Още преди да е почнала същинската работа на КСНС лидерът на "Атака" Волен Сидеров направи предложение – медиите да останат до края на Консултативния съвет по национална сигурност. Сидеров също така укори президента, че не е поканил представители на протестиращите, тъй като "няма смисъл от закрит съвет на партиите, които ще се сговорят нещо".

Президентът Росен Плевнелиев се позова на Конституцията, в която е записано, че КСНС заседава при закрити врати. „Когато свършим работа, със сигурност ще се отнесем отговорно, ще адресираме всички проблеми и ще заявим публично какво сме свършили", каза президентът.

На което Сидеров отвърна: "Аз в такъв заговор няма да участвам" и напусна заседанието на КСНС.

Пред журналистите, очакващи информация за работата на Съвета Волен Сидеров в прав текст обвини президента Плевнелиев, че е свикал КСНС чисто формално и няма никакво значение какво ще се говори и решава по време на заседанието, тъй като Плевнелиев вече си е написал изявлението за пред медиите.

„Какво да се договарям с Доган, Лютви Местан, Станишев, Красимир Велчев, който не се обажда през целия съвет? Той там е една мебел. Какво да се уговарям с Цветанов, който ще ми каже, че криминални структури са нахлули сред протестиращите и става много страшно, трябва да бъдат разпръснати? Или с безпомощното докладче на ДАНС, в което има клишета и глупости?”, реторична възкликна Волен Сидеров. Той бе категоричен, че не вижда в заседаващите намерение да се направи нещо градивно, да се отговори на исканията, а просто ще изпълнят един сценарий.

Сидеров показа пред журналисти разпечатано становище на Консултативния съвет по национална сигурност.

Вече е написано това, което след 4 часа ще излезе да каже, дадоха ни го преди час-два, каза Сидеров. Той смята, че в подготвения документ има банални клишета – Министерски съвет да продължи ефективно да наблюдава процесите; Народно събрание да изрази своята позиция по политическата и социална криза и по неотложните мерки за снижаване на общественото напрежение и т.н..

Кои мерки? Народното събрание днес ги отхвърли, допълни Сидеров. Той е на мнение, че най-неотложни са мерките за разтурване, по думите му, на ЕРП-тата от парламента и разформироването на ДКЕВР. След това вече можело да се прави служебно правителство.

Цветанов: Нека опозицията сега сформира правителство

Нека тези, които призоваваха от опозицията правителството да си подаде оставката, да бъдат тези, които сега да формират правителство и те да проведат избори – честни, демократични. Това каза министърът на вътрешните работи и вицепремиер в оставка Цветан Цветанов на влизане на заседанието на Националния консултативен съвет по национална сигурност, предаде “Фокус”. -„Знаете колко несъстоятелна беше тезата последните месеци, когато те лансираха, че сегашното правителство ще проведе най-недемократичните избори, които се провеждат в Българя последните 23 години”, каза Цветанов. Вицепремиерът обясни, че именно затова премиерът е взел решение да подаде оставка, за да се спрат тези долни спекулации от политическите опоненти на ГЕРБ.

Във фискалния резерв имало 4,7 млрд. лева

4,7 милиарда е фискалният резерв към днешна дата, съобщи на репортерите  министърът на финансите в оставка Симеон Дянков на влизане в президентството. Дянков каза още, че на заседанието на КСНС ще бъде представен доклад, който показва, че финансите на държавата са стабилни. По думите на финансовия министър в оставка, в сравнение с началото на мандата просрочените задължения на централно ниво са намалели 83%, а на местно ниво – в общините с 21 %. (По-късно стана ясно, че пред КСНС Дянков е уточнил, че към 25 февруари фискалният резерв е точно 4,01 млрд. лева.)

Няма никакви причини да се говори и да се спекулира с финансовата стабилност на България, за момента тя е една от най-стабилните държави в Европа, каза Дянков. Той коментира, че както са се опитвали и са го правили в миналото, така и сега социалистите се опитват да доведат държавата до фалит.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.