Президентът поздрави партиите за съгласието по съдебната реформа

Плевнелиев иска Радев да прави служебен кабинет

Държавният глава Росен Плевнелиев поздрави всички партии, които са част от широкото политическо съгласие по измененията в Конституцията, защото те са показали как „демокрацията в България работи и постига резултати”.

Президентът определи постигнатия в Народното събрание вчера консенсус за промени в Конституцията като силен знак за национално отговорно действие и за политическа решителност за смислени реформи с дългосрочен позитивен ефект за нацията, съобщиха от “Дондуков” 2.

В отговор на журналистически въпроси държавният глава коментира, че няма резерви към консенсусните предложения за изменение на основния закон и ще продължи да подкрепя съдебната реформа до окончателното й реализиране. Президентът Плевнелиев посочи, че трите полета на съгласие за конституционни промени са смислени и са част от голямата идея за реформиране на сектор „Правосъдие“. „С този позитивен акт на промяна ние показваме, че нашата демокрация работи и че ние можем да подобряваме обществените системи“, заяви президентът.

Държавният глава посочи, че занапред в дебатите трябва да се чуят добрите идеи за промените в основния закон. Убеден съм, че ще работим в режим на широко политическо съгласие, за да променим и Закона за съдебната власт, процесуалните закони и всички останали основополагащи нормативни актове, които са част от визията за съдебна реформа, каза президентът и допълни, че сега не е времето за оставки, тъй като има много смислена работа за вършене.

Росен Плевнелиев открои няколко положителни ефекта от постигнатото съгласие за изменения в основния закон. По думите на президента, България ще подобри своята позиция на международната сцена и страната ни ще успее по-ефективно да отстоява националните си приоритети, свързани с използването на европейските инструменти, влизане в първия етап от Шенгенското пространство и други.

„Сигурен съм, че ЕК ще оцени позитивно случващото се в българския парламент“, допълни държавният глава. Президентът посочи, че постигането на консенсус е силен сигнал към народа, че в трудни и тежки ситуации, може да се постигнат смислени дела. Изпращаме много силен сигнал и към институциите – българските и международните, че у нас има отговорни политически действия, че даваме шанс и на трите власти да се реформират и да подобрят прозрачността и ефективността на действията си, заяви Росен Плевнелиев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.