Президентът повиши в звание висши военни

Президентът Росен Плевнелиев повиши в звание висши военни

В навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия 6 май държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев връчи пагоните на военнослужещи, удостоени със следващо висше офицерско звание. На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът връчи на генерал-лейтенант Константин Попов пагони на генерал. Контраадмирал Георги Фиданов е повишен в звание вицеадмирал, а комодор Кирил Михайлов получи висше офицерско звание контраадмирал. Досегашният директор на Дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност“ в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел контраадмирал Емил Ефтимов е назначен на длъжността заместник-началник на отбраната, считано от 16 юли 2016 г., с висше офицерско звание вицеадмирал.

„Това е едно признание и висока оценка за досегашната ви дейност, лични качества и постижения, професионализъм и всеотдайност. По-високите звания са отлична атестация за свършеното не само от вас, но и от вашите подчинени“, обърна се държавният глава към удостоените с висши офицерски звания военнослужещи.

Основен приоритет на Въоръжените сили е защитата на суверенитета и териториалната цялост на Република България. Въпреки трудностите, армията изпълнява своите конституционни и съюзнически задължения в колективната система за сигурност на НАТО и на ЕС. Днес България е надежден и предвидим партньор, а българските военнослужещи действат достойно и с чест, като изпълняват задълженията си в различни мисии и операции“, посочи президентът Плевнелиев. Той допълни, че отбраната и въоръжените сили са стратегически приоритет на държавата. По думите на президента, членството на България в НАТО е най-силната гаранция за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на България, заедно с мотивацията и способностите на нашите Въоръжени сили.
Върховният главнокомандващ посочи и необходимостта приоритет да бъде както на модернизацията, така и кадровата политика на Въоръжените сили.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.