Президентът почете жертвите на Майските събития от `89-а

Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат

През май 1989 г. една част от българския народ – наборни военнослужещи, милиция, пожарна, беше противопоставена срещу мирни български граждани, излезли да защитят последното, което им е останало – името и религията си. Длъжни сме да прочетем тази част от историята, защото тя е символ на това, че и най-жестоката държавна машина е безсилна пред хората, които защитават естествените си човешки права. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си на церемонията, с която в с. Пристое, Община Каолиново, беше отбелязана 25-годишнината от Майските събития от 1989 година.

Пред много граждани, представители на различни вероизповедания и участници в съпротивата срещу насилствената асимилация преди четвърт век, държавният глава посочи, че силата на протестите, гладните стачки и декларациите от 1989 г. се състои в стремежа на хората да защитят изконните си човешки права.
„Нека да ги запазим именно такива, да не ги натоварваме с политическите страсти на нашето съвремие, за да се поучим от тях и да бъдем единни“, призова президентът, цитиран от своя пресцентър.

Росен Плевнелиев определи случилото се преди 25 години като престъпление срещу правата на човека и част от „ненаписаната“ българска история.

Президентът положи цветя пред Паметника на жертвите на гражданските демонстрации срещу насилствената асимилация на мюсюлманското население в село Пристое.

На импровизиран брифинг в селото президентът коментира и отказа си да се яви пред временната парламентарна анкетна комисия.

Президентът Росен Плевнелиев заяви пред журналисти в с. Пристое, че няма да легитимира противоконституционни и антидемократични действия с явяването си пред Временната анкетна комисия „за изясняване на всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на фирмите лицензианти на ДКЕВР за разпределение и снабдяване с електроенергия, а също и дружества концесионери за добив на природни богатства, довела до ощетяване на българските граждани и българската държава, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и свързани с политически партии лица“.

„Няма да отида в тази комисия, защото вярвам, че по този начин работя за една правова държава“, категоричен беше държавният глава в отговор на журналистически въпрос.

Помолен да коментира прекратена прокурорска проверка в Софийска градска прокуратура, президентът заяви, че с цялото си уважение към институцията очаква „да се извършат необходимите проверки и да се покажат фактите и истината за случилото се“.

Държавният глава изрази благодарност на главния прокурор за бързата му и адекватна реакция по случая.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.