Президентът Плевнелиев заминава на официална визита в Киев

Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат

Президентът на България Росен Плевнелиев ще направи на 7 и 8 юли официално посещение в Украйна по покана на украинския си колега Петро Порошенко, съобщиха от пресцентъра на президентската институция. В делегацията е включен и министърът на външните работи Даниел Митов.

В програмата на посещението са включени срещи с президента на Украйна Петро Порошенко, с министър-председателя Арсений Яценюк и с председателя на Върховната рада на Украйна Володимир Гройсман.

Състоянието на политическия диалог, търговско-икономическото сътрудничество, двустранните отношения в областта на енергетиката, туризма, образованието, европейската перспектива пред Украйна ще бъдат сред темите, които българският държавен глава ще обсъди по време на разговорите си в украинската столица. Положението на българското национално малцинство също ще бъде във фокуса на двустранните разговори.

По време на посещението ще бъде подписан нов протокол за сътрудничество между министерствата на образованието и науката на България и Украйна за периода до 2019 г. за обмен между двете страни в областта на образованието. Документът предвижда обмен на специализанти, студенти и докторанти за пълен срок на обучение; размяна на лектори по български и украински език и подпомагане образователната дейност на българската общност в Украйна.

В рамките на визитата президентът Росен Плевнелиев ще се срещне и с представители на украинския бизнес. Предвидена е също среща с представители на българската общност в Украйна.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.