Президентът Плевнелиев предлага коридор за пренос на газ Юг-Север

България и Катар споделят обща позиция за приоритетните сектори, върху които да изграждат своето икономическо сътрудничество. Двете държави ще поставят акцент върху производството на храни, енергетиката, високите технологии, строителството и търговията, за реализирането на проекти от общ интерес. Това заяви пред български журналисти в Доха президентът Росен Плевнелиев след срещата си с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Катар проявява интерес към българското земеделие и производство на храни и отговорното отношение изисква да приемем национална програма, която да насърчи производството на месни и млечни продукти“, коментира държавният глава. По думите му, подобна програма ще бъде изцяло в подкрепа на регионите с висока безработица в България. Предстои през месец май делегация от Катар да посети България и във връзка със създаването на съвместна българо-катарска компания за износ на агнешко месо за арабската страна. В близките месеци се очаква и подписването на първите договори за износ от България за Катар на агнешко и на пилешко месо, допълни Росен Плевнелиев.

По-тесни връзки с Катар в областта на енергетиката са от ключово значение не само за България, но и за всички държави от региона на Югоизточна Европа. „Желанието за енергийна диверсификация е общо за всички наши съседи, а и за Европа като цяло“, заяви още президентът. Според него, има възможност Катар да стане първата страна-износител на природен газ, която да участва в реализацията на газов коридор „Юг-Север“. Готовност за участие в подобен проект имат държавите от Вишеградската група, Румъния, България и Гърция. „Търсим възможност за общи инвестиции на седемте страни за строителството на терминал за втечнен газ на територията на Република Гърция. Реализацията на подобен проект със сигурност ще отнеме време, но България е длъжна да работи за диверсификацията на своите енергийни източници“, подчерта Росен Плевнелиев. Възможностите за сътрудничество в областта на енергийната ефективност и строителството на енергийно неутрални сгради също са били обсъдени по време на срещата на държавния глава с емира на Катар.

Росен Плевнелиев коментира още, че с натрупания през последните години опит в областта на строителството компании от България имат потенциал да участват в изграждането на мащабни проекти в транспортната и енергийната инфраструктура на територията на Катар. Български строителни фирми вече правят своите първи успешни стъпки в страната и могат да дадат своя принос и за подготовката на Катар за Световното първенство по футбол през 2022 година.

В присъствието на държавните глави на България и Катар в двореца „Емири Диван” в Доха бяха подписани споразумения за сътрудничество между Дипломатическите институти при министерствата на външните работи на двете страни и между Българската телеграфна агенция и Катарската информационна агенция. Подписано беше и Споразумение за побратимяване между Столична община и град Доха.

България и Катар ще задълбочат партньорството си и в сферата на образованието, както и на отбранителната индустрия, стана още ясно от думите на държавния глава.

По-рано днес Росен Плевнелиев се запозна с дейността на Фондация „Катар“ и разговаря с нейния президент шейха Моза бинт Насер ал Миснед. Държавният глава се запозна и с проекта „Град на образованието“, който се осъществява с подкрепата на Фондацията в столицата Доха.

„Тук виждам бъдещето. Катар е много богата страна, но това което наистина заслужава уважение, е следваният подход към просветата и образованието и положените усилия те да станат достъпни за всеки“, заяви президентът Плевнелиев. Държавният глава припомни и приноса на катарската фондация в подкрепа на просветата в световен мащаб със старта на иницитивата на шейха Моза бинт Насер ал Миснед „Образованието е на първо място“. „В отношението към образованието е разликата – много политици говорят за растеж, а тук той е факт”, коментира още държавният глава.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.