Президентът Плевнелиев остро осъжда насилието в Украйна

Държавният глава Росен Плевнелиев остро осъжда проявите на насилие в Украйна и призовава политическите лидери в страната да поемат отговорност и да предприемат неотложни действия за намирането на  мирен и демократичен изход от кризата. Това се изтъква в разпространеното съобщение на прессекретариата на държавния глава по повод ескалацията на напрежението в Украйна.

Ето и останалата част от пълния текст на съобщението.През януари 2014 г. президентът Росен Плевнелиев отложи планираното за месец май посещение в Украйна в знак на несъгласието си с нарушенията на човешките права в страната. Поредната ескалация на напрежението в Украйна, довела до смъртта на десетки украинци – протестиращи и представители на органите на реда, е недопустима за една демократична и правова държава.

Република България призовава украинските власти и опозицията към установяването на конструктивен диалог и намиране на политическо решение с цел прекратяване на насилието и стабилизиране на страната. Трайно решение може да бъде постигнато само чрез обществен дебат и съгласие за демократичното развитие на държавата.

Президентът изразява, от свое име и от името на българския народ, най-искрени съболезнования към близките и семействата на загиналите, а на ранените – бързо възстановяване, завършва съобщението на прессекретариата на президента.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.