Плевнелиев настоява за обективна оценка от ПАСЕ

 

Изграждането на справедлива съдебна система, свободата на медиите и приемането на адекватно изборно законодателство са във фокуса на вниманието на българското гражданско общество и то ще изисква ефективни решения, независимо дали тези области са обект на наблюдение от страна на ПАСЕ или не. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който се срещна днес на Дондуков“ 2 с докладчика на Комисията по мониторинг на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Франьо Матушич, съобщиха от пресцентъра на “Дондуков” 2.

Държавният глава подчерта по време на срещата, че България очаква скорошното приключване на пост-мониторинговия диалог с ПАСЕ. „Не крием своите проблеми, но настояваме за обективна оценка на положените досега усилия от страната ни. Вярвам, че добрата комуникация е в основата на постигането на резултати, но не мога да приема България да се превръща в редовното удобно извинение за вътрешните проблеми на други европейски страни“, отбеляза президентът.

Росен Плевнелиев посочи също така, че президентската институция ще продължи да подкрепя усилията на гражданското общество у нас за повече прозрачност в работата на държавните институции, както и за приемането на качествено изборно законодателство. По отношение на мотивите си да предложи провеждането на референдум, заедно с изборите за ЕП, по въпросите за въвеждането на мажоритарен вот, задължително гласуване и възможност за дистанционно гласуване, държавният глава коментира, че тези въпроси са обект на дискусии в гражданското общество и затова очаква Народното събрание да вземе в скоро време отношение по направеното предложение.

Президентът благодари на Франьо Матушич за доброто сътрудничество между България и Съвета на Европа, което, заедно с процеса на европейска интеграция, се превърна през последните 20 години в двигател на реформите за изграждането на демократични институции и гражданско общество.

Франьо Матушич заяви пред българския държавен глава, че Комисията по мониторинг на ПАСЕ оценява както постигнатото от България, така и наличието на политическа воля за завършване на процеса на предприетите реформи. Франьо Матушич изрази и високата си оценка за приноса на България за насърчаването на интеграцията между държавите на Балканите, както и по отношение на подкрепата на европейската перспектива за страните от региона.

Снимка: Пресцентър на президента

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.