Президентът: Народът е жаден за справедливост

Българският народ не очаква от политиците чудеса. Очаква работа в правилната посока. 43-то Народно събрание и правителството могат да обърнат спиралата на общественото доверие, изтъкна президентът Плевнелиев в обръщение, направено от парламентарната трибуна. По думите на държавния глава политическите консултации през изминалия месец са доказали, че има потенциал за постигане на политическо съгласие. Плевнелиев изтъкна, че по време на консултациите са обсъдени ключови реформи и важни задачи за решаване.

Обединихме се, че е необходимо да осигурим политическа стабилност и да надграждаме по националните приоритети, отбеляза Плевнелиев. Според него при разговорите му с представителите на представените в парламента формации са станали ясни кои са секторите, които следва да се реформират, както и че има и ресурс, и съгласие за реформи.

“Реформи ще се правят. Има и ресурс, и съгласие за реформи. Те се базират на политически диалог. Постигат се с политически кураж. За да дойдат инвеститорите, трябва правна сигурност и работещи регулатори. Държавата трябва да гарантира равенство пред закона за всеки”, заяви Плевнелиев. По думите му, политическите партии са поели немалко ангажименти в този сектор и всичко това носи позитивни очаквания, но резултатите не идват автоматично.

“Не е достатъчно само да имаме стратегия или да променим законите – ефективността на съдебната система се отстоява ежедневно. Народът е жаден за справедливост. По крещящи престъпления като възродителния процес, КТБ – няма нито един наказан. Системата произведе достатъчно скандали. Време е за промяна. Нека покажем, че системата може да раздава справедливост. Народът няма да прости, ако престъпленията се замитат”, каза още президентът Росен Плевнелиев. Т

Държавният глава изтъкна и своята убеденост, че пряката демокрация може да лекува представителната демокрация.

Ще инициирам национален референдум по изборните права на българските граждани, който да се проведе заедно с местни избори, съобщи Плевнелиев. Той отбеляза, че реформите по време на избори се правят трудно, но избори ще има и за напред.

Плевнелиев призова да бъдат оповестени разчетите за състоянието на болниците, на спешната помощ, на осигурителната система, на пенсионните фондове. Президентът не пропусна да отбележи тежкият удар, който пое банковата система. Важно е не просто да се справим с кризите, а да поемем напред, добави той. През 2015 година може да приемем принципни закони в туризма, които да дадат сигурност и стабилност, каза Плевнелиев.

Мирът и просперитетът са невъзможни без върховенството на закона. Балканите и Европа са съсипвани многократно, именно защото някой е решил, че може да наложи целите си с оръжие, смята Плевнелиев. Той заяви, че няма алтернатива на разрешаването на конфликта между Русия и Украйна освен мирния път. Европа е нашият цивилизационен избор. Уважаваме суверенитета и териториалната цялост на всяка страна, продължи той.

Относно армията президентът заяви, че националната ни сигурност е гарантирана единствено и само като част от НАТО. Всички осъзнаваме финансовите трудности през последните години, но сигурността няма цена. Българската армия се нуждае от разумен и достоен бюджет, каза Росен Плевнелиев. Президентът е категоричен, че страната ни трябва да се придържа стриктно към поетите ангажименти от срещата на Върна в Уелс. Сигурността струва пари, но мирът и свободата са безценни, заяви Плевнелиев.

Нека през годината дадем нов тласък на интеграционни процеси. Има много смислена работа за вършене. Нека 2015 година е година на стабилност и реформа, година на прогрес по националните приоритети, заключи президентът

Цялото слово на държавния глава можете да намерите на неговия сайт www.president.bg

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.