Президентът отчете 2,163 млн. лева, събрани от инициативата „Българската Коледа“

Благодарение на проявената съпричастност на стотици хиляди добродетелни българи инициативата „Българската Коледа“ кампания 2013/2014 г. успя да събере над 2,163 млн. лева. Резултатите от благотворителната инициатива бяха отчетени от президентa Росен Плевнелиев в Университетската болница „Александровска“ – едно от 30-те лечебни заведения, получили дарение в рамките на единадесетото издание на кампанията, съобщиха от “Дондуков” 2.

Държавният глава припомни, че фокусът на „Българската Коледа” 2013/2014 г. е бил „За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух”. „Горд съм, че резултатите, които отчитаме днес, са многообещаващи“, заяви президентът. Росен Плевнелиев посочи, че с близо 950 000 лв. дарителите на инициативата са подкрепили 524 деца, което е рекорден брой от създаването на кампанията досега.

„От тези деца 81 страдат от вродена глухота и притежават имплантирана кохлеарна система, която се нуждаеше от подмяна или поддръжка, за да може да функционира. Благодарение на дарителите опасността тези деца да потънат отново в света на пълната тишина бе преодоляна“, заяви президентът Плевнелиев. Той посочи още, че през 2014 г. „Българската Коледа” е осигурила лекарства за 72 деца на обща стойност 222 906 лв., а 347 деца с неврологични заболявания са били подпомогнати за осъществяване на рехабилитация с общата сума от 276 200 лева. „Искрено вярвам, че с помощта на “Българската Коледа” тези деца ще водят един по-добър и достоен живот“, заяви президентът.

Държавният глава отбеляза, че за общо 30 лечебни заведения в цялата страна дарената апаратура възлиза на 1 207 177 лв. „Това са обществени болници, които имат изградени компетенции и ясна стратегия за подобрявана на ранната проверка и тест на всички новородени за глухота и слепота, както и диагностика и лечение на зрителни и слухови увреждания“, посочи президентът. Той допълни, че с даренията е закупена и високоспециализирана апаратура за университетските болници в София, Стара Загора, Пловдив, Плевен и Варна. Държавният глава отбеляза, че дарената техника дава шанс зрението и слуха на много деца да бъдат спасени и те да реализират своя житейски потенциал.

Като успех на кампанията за 2013/2014 г. президентът отбеляза и приемането на промяна в клиничната пътека за деца с Нефротичен синдром, което предоставя възможност за медикаментозната им терапия. „От десет години тези деца разчитаха единствено и само на “Българската Коледа” за осигуряване на жизнено необходимите им лекарства, а от юли тази година те се предоставят от Националната здравноосигурителна каса“, отчете президентът Плевнелиев.

Държавният глава благодари на дарителите и съорганизаторите на инициативата – Българската национална телевизия, Нова телевизия и Експертния съвет към „Българската Коледа“, за отговорната им работа и постигнатите резултати. Президентът изказа и благодарност за съдействието на медиите, които ще покажат историите на много деца от цялата страна, които бяха подпомогнати тази година.

„Инициативата „Българската Коледа“ ни помага да осъзнаем колко голяма е силата на проявената човешката съпричастност и доброта и че подадената ръка на изпадналите в беда осмисля живота ни“, заяви Росен Плевнелиев. Държавният глава отбеляза, че кампанията има амбицията да подобри здравето на българските деца и да насърчи отговорното дарителство, като работи максимално прозрачно, ефективно и обществено отговорно.

През миналата година през кабинетите на Александровска болница са минали около 20 000 пациенти, като 10 000 от тях са били деца, на които са направени изследвания с апаратура, дарена от „Българската Коледа“, заяви изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Костадин Ангелов. Той благодари за благотворителната инициатива и цитира проучване, според което участието в доброволческа работа удължава изключително много продължителността на живота на хората.

Снимка: Пресцентър

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.