Президентът видя задкулисни сценарии в проекта за Изборен кодекс

За пореден път в проект на закон намират място идеите и плановете на тайни лаборатории за политически инженеринг. Това се посочва в изявление на президента Росен Плевнелиев, разпространено от пресекретариата на държавния глава, във връзка с текста в Преходните и заключителни разпоредби на проекта на Изборен кодекс, публикуван на сайта на Народното събрание на 17 октомври 2013 г. и изпратен за мнение на Венецианската комисия, § 12, който гласи следното: „§ 12. При произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г. едновременно с избори за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители, районите за организационно-техническата подготовка на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за президент и вицепрезидент на републиката съвпадат с изборните райони за народни представители.

В изявлението на президента се казва: “Проектът на Изборен кодекс, изпратен за становище до Венецианската комисия, постави отново на дневен ред някои от най-тежките недостатъци на българската политическа система. За пореден път закон, който по думите на управляващите е изработен по най-публичния и прозрачен начин, с участие на гражданското общество, всъщност съдържа текстове, които никой не може да обясни с какви мотиви и от кого са включени в проекта”.

“Още по-притеснително е, че публично и без каквото и да е притеснение се демонстрира пред гражданското общество, че през изминалата есен, когато българските граждани бяха на улицата и призоваваха за морал в политиката, някой някъде, на тъмно е правил задкулисни планове. Нещо повече, изпращането на този проект във Венецианската комисия с изричната уговорка в него, че през 2014 година се планират избори за президент, представлява по същество и опит да се потърси международна легитимация на този план. Още по-притеснително изглеждат и поредицата съвпадения, които допълват съдържанието на този параграф 12 от Изборния кодекс, и в които, за съжаление, освен политически сили и медийни олигарси са впрегнати и държавни институции. Призовавам всички демократично мислещи българи да се противопоставим заедно на задкулисните сценарии”, се казва в становището на президента.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.