Президентът: Очаквам този път наистина да се стигне докрай

„Аз съм човек, който вярва в институциите. Служебното правителство е развързало ръцете на прокуратурата и на всички останали компетентни органи. Очаквам бързи и адекватни действия и очаквам този път наистина да се стигне докрай”. Това каза президентът Росен Плевнелиев на брифинг. Държавният главакоментира развояна скандалите с подслушванията в деня на отворените врати на „Дондуков” 2. На въпрос поставя ли срокове, Плевнелиев каза, че сроковете, които са обявени от прокуратурата, са приемливи както за него, така, вероятно и за българските граждани. По думите на президента, прокуратурата е действала бързо и адекватно досега и затова няма претенции към тяхната работа, но ще следи внимателно резултатите. Освен това стана ясно, че в понеделник се очаква пресконференция на прокуратурата.

„От една страна е важно да се види автентичността на тези записи, от друга страна обаче трябва да се погледне и по-дълбоко – има ли предпоставки за престъпление – и ако има – да се стигне до края”, посочи Росен Плевнелиев. Президентът изтъкна, че не може повече да се заливат българските граждани със скандали, бръмбари и СРС-та. Плевнелиев посочи, че като президент категорично подкрепя усилията на институциите.

„Трябва да се стигне докрай. След като сме започнали, ще стигнем докрай”, увери президентът. Запитан ще призове ли лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да се откаже от имунитета си, който има като кандидат-депутат, Росен Плевнелиев отговори: „Аз съм президент, който е поставен в ситуацията две седмици преди изборите не просто да отговаря за държавата, за служебното правителство, но и да даде всичко от себе си, за да можем да имаме една коректна предизборна кампания. Не очаквайте от мен да давам оценка на един или друг политически лидер”.

Ще очаквам ангажименти на следващите депутати от 42-ото Народно събрание веднъж завинаги да вземем законодателна инициатива и веднъж завинаги да приключим с предпоставките за незаконно подслушване, съобщи още Росен Плевнелиев.

Попитан притеснява ли се, че могат да излязат записи, в които и той е участник, държавният глава каза, че милиони български граждани говорят в момента кой кого и защо е подслушвал или може да подслушва.

„Бизнесмените се притесняват, че ги подслушват. Обикновените хора отиват в заведение и слагат телефоните настрани. Всеки в тази държава започва наистина истински да се притеснява от това кой какво и защо прави с тези прословути СРС-та”, обрисува ситуацията президентът и призова:”Стига вече. Не е нормална тази ситуация и не е нормално тя винаги да се случва преди избори”.

Росен Плевнелиев допълни, че българските граждани трябва да очакват от него пълната му посветеност на отговорностите и на поста, на който е избран.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.