Президентът: Очаквам повече прозрачност за „Южен поток”

Очаквам повече прозрачност по проекта „Южен поток”, който предстои да бъде подписан. Това заяви в Банско пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „Както правителството, така и аз като президент, подкрепих проекта „Южен поток”. Считам, че правителството трябва да използва следващите дни, за да даде максимално факти, цифри, данни, за да се постигне една много по-голяма прозрачност от гледна точка на това – какво ще се подписва с Русия”, заяви Плевнелиев. По думите му – много е важно не просто да се подпишат тези договори, а те да се направят по един прозрачен начин.

„Лично на мен – към днешна дата ми липсва достатъчно информация за това – какво ще се подписва следващата седмица. Очаквам от правителството абсолютно всички параметри – включително за цената на газа, включително – за цената на изграждането на „Южен поток”, и всички останали цифри и данни – на масата. Ние си говорихме, че големият неуспех на проекта „Белене” се базира изцяло на погрешния модел на неговото финансиране, както, разбира се, и на недостатъчната прозрачност. Сигурен съм, че „Южен поток” няма да има тази съдба. Сигурен съм, че там правителството ще положи усилия и ще намери правилния модел на финансиране, но също така – очаквам малко повече прозрачност”, заяви президентът Росен Плевнелиев.

„По-важно е не самият аз като президент да получа параметрите на тези проекти. За мен е важно българският бизнес, икономиката, българските предприятия да знаят какво ги чака. Важно е в парламента и в цялата публична среда да има повече информация по тази тема. Пожелавам си – повече информация по тези проекти и договори, които предстои да се подписват”, каза президентът Росен Плевнелиев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.