Президентът обвини Русия, че тласка Украйна към нов „Берлински конгрес”

Днес в СУ „Климент Охридски” президентът на България Росен Плевнелиев отправи тежки критики към Русия, коментирайки ситуацията в Украйна.

Проблемите през на 21 век са различни от тези на 19 век, но има и непреходни правила – личната свобода, разделението на властите, спазването на законите. За съжаление, днес има една голяма ядрена държава, която ни връща в мащабите на политическото мислене от 19 век. Това заяви в словото си пред студенти и преподаватели от Юридическия факултет държавният глава. Росен Плевнелиев откри научна конференция на тема “135 години демократична конституционна традиция в България”.

Президентът направи паралел с Берлинския конгрес и попита: “Нима днес не се готви нов Берлински конгрес за Украйна”. “Кой ще реши съдбата на Украйна – народът чрез демократични избори за президент и референдум или велики ядрени сили, които ще си играят на влияние и периферии”, попита Плевнелиев. Всички ние вярвахме, че държавните граници не могат да се променят толкова лесно в 21 век и е много страшно, когато една велика сила не спазва международното право, посочи още държавният глава.

135 години по-късно не бива да забравяме, че в основата на всяко едно решение на политиците трябва да бъде поставен интересът на гражданите, заяви Росен Плевнелиев във връзка с днешния празника на българския парламентаризъм. Плевнелиев обяви, че би подкрепил всяка промяна в Конституцията, стига тя да е смислена и да се случи по волята на народа, а не на радикални сили.

“Ще браним конституцията с всички сили, защото тя е огромно наше достижение. Можем да я подобрим, но след консенсус и със съгласието на европейските ни партньори”, посочи президентът.

По-късно днес Росен Плевнелиев присъства на тържественото заседание на Народното събрание, посветено на деня на Търновската конституция. Пред журналисти в кулоарите на парламента президентът коментира скандала с масовото присъствие на чужди лични данни в подписките, представени от партии за регистрацията им в ЦИК.
Плевнелиев изтъкна, че трябва да бъдат направени съответните проверки и да има наказани, защото е недопустимо да бъдат фалшифицирани подписите на български граждани. По думите на президента и в този скандал опираме до работещи институции, които трябва да направят своите проверки и съответно да има наказани.

Росен Плевнелиев се спря и на законите, прието от действащото 42-ро обикновено Народно събрание, върху които е наложил вето. Президентът посочи, че се е възползвал от правомощията си спрямо 7 от приетите общо 107 закона.

„За всеки един от тези 7 върнати проектозакона аз съм посочил своите ясни аргументи, но като че ли в парламента не се чуха обратните аргументи, когато ставаше въпрос за отхвърлянията на ветото на президента”, коментира Плевнелиев. – „Затова си пожелавам днес в този специален ден, когато и лидери на различни парламентарни групи говореха от парламентарната трибуна за катарзис, за парламентаризъм – ето, най-малкото, което аз очаквам като държавен глава, след като съм посочил своите аргументи, налагайки вето, да чуя обратно аргументи заради парламентаризма и заради народа”, изтъкна българският президент.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.