Президентът: Няма нужда от КСНС, а от план за действие

Президентът Росен Плевнелиев поиска спешен план с краткосрочни и дългосрочни мерки за овладяването на последствията от наводненията и за предотвратяването на нови критични ситуации. Държавният глава, който участва в заседанието на Областния кризисен щаб във Варна, апелира максимално бързо да бъдат оценени щетите и да бъдат подготвени проекти за отводняване и за изграждане и модернизиране на канализационната мрежа, които да се финансират по европейски инструменти. В обсъждането на ситуацията участва и еврокомисар Кристалина Георгиева.

„Не можем да живеем с илюзията, че подобно бедствие повече няма да ни се случи. Затова превенцията е ключова“, заяви еврокомисар Кристалина Георгиева по време на заседанието. Тя призова институциите във Варна да направят необходимите проекти и те ще бъде финансирани. „Трябва да изпратим послание, че проблемът ни е локализиран и се справяме с него“, допълни еврокомисар Георгиева.

Към момента няма необходимост от свикване на Консултативния съвет за национална сигурност, констатира президентът Плевнелиев пред журналисти във варненския квартал „Аспарухово“, където се запозна с последиците от водното бедствие.

„Когато има различни послания на институциите, гражданите са разколебани, затова не можем да кажем, че всичко е било наред“, коментира президентът в отговор на журналистически въпрос.
След което изтъкна, че държавата трябва да покаже, че е на страната на гражданите и че институциите ще бъдат на място и денонощно ще си вършат работата.

Росен Плевнелиев изтъкна, че е необходимо спешно да започнат работа оценителните комисии за установяване на щетите, за да може всеки нуждаещ се да бъде компенсиран по правилата. По думите на президента, със сигурност ще се намерят средства за бедстващите в цялата страна, но за това е необходима ясна процедура и ясни правила. Той допълни, че са налице достатъчно механизми всички краткосрочни и дългосрочни мерки да бъдат финансирани, както с публични средства, така и по линия на европейската солидарност.

Росен Плевнелиев припомни, че преди около две години след трагедията в село Бисер, бе посочена необходимостта от реформа във водния сектор, но законовите промени, предвиждащи реализирането й, са стигнали само до първо четене в Народното събрание. Президентът коментира, че е недопустимо от 15 години да не се взимат мерки за проблеми като незаконното застрояване и нерегламентираната сеч, както и за почистването на речните корита. Държавният глава изтъкна и необходимостта от въвеждането на обучения за реакции при кризи.

„Горд съм от доброволческата инициатива и солидарността на хората“, заяви още президентът.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.