Президентът няма да допълва ЦИК с представител на ББЦ

Въз основа на аргументите, изложени днес на заседание на Правния съвет към Президента на Републиката, държавният глава няма да издаде указ за допълване състава на Централната избирателна комисия, с който да бъде назначен предложеният кандидат от КП „България без цензура“. Мнозинството от членовете на Съвета се обединиха около позицията, че в текстовете на Изборния кодекс, които имат отношение към начина на формиране на ЦИК, се съдържат противоречиви, неясни и взаимно изключващи се разпоредби.

Още в наложеното от Президента на Републиката вето на приетия от Народното събрание на 21 февруари т.г. Изборен кодекс, той изрази опасенията си за начина, по който се предвижда да бъде конституирана ЦИК. Членовете на Правния съвет припомниха, че в действащите норми на Изборния кодекс няма нито разписани срокове, нито ред и процедура, по които да се допълва съставът на ЦИК.

Юристите в Правния съвет се обединиха около мнението, че в новоизбраното 43-то Народно събрание трябва да бъдат положени усилия за подобряване на изборното законодателство.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.