Президентът: Нека знаем истината и да застанем на нейна страна

Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат

Ще допуснем стратегическа грешка, ако младите не познават истината за комунизма, за фашизма и за българския 20-ти век, за българския преход такъв, какъвто е. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който даде начало на кампанията „25 години свободна България”, информира електронното издание на “Труд”. Държавният глава поясни, че основната цел на инициативата е абсолютно ясна – да застанем на страната на истината – къде сме, откъде тръгваме, къде искаме да отидем, да застанем на страната на истинските ценности, които да ни карат да обичаме родината, а това няма как да стане, ако не познаваме историята.

„Дори в учебниците още не пише какво, как и защо. 25 години се борим с едни досиета, които можеха за един месец да отидат там, където им е мястото”, даде пример Плевнелиев. Президентът изтъкна, че за българите днес е ден за равносметка, време е да се запитаме и да отговорим на децата, на гражданите – какво свършихме, къде сполучихме, какво се обърка в годините на прехода. По думите на Плевнелиев, българските граждани ще се доверяват на тези, които казват истината.

На откриването на кампанията присъства Петър Стоянов, президент на България в периода 1997 – 2002 г. Поради здравословни причини сред гостите на събитието не е Жельо Желев, първият демократично избран президент на България, който е и председател на Инициативния комитет за отбелязването на годишнината.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Не досиетата са проблема,а хората с досиета.За 1 месец трябваше да им бъде забранена всякаква държавна служба за срок не по-малък от 10 години.Същите репресивни мерки трябваше да се приложат и спрямо всички щатни служители на ДС,БКП,ДКМС.Нали през 2000 година със закон режимът управлявал от9.9.1944 до 10.11.1989 беше обявен за престъпен.Щом той е престъпен,значи и всички работили за него са вършили престъпление.Да,ама месецът отдавна изтече и сега на власт идват синове и внуци на предишните.Престъпление има-престъпници няма.

Leave a Reply

Your email address will not be published.