Президентът: Нека утвърждаваме активното дарителство

Утвърждаването на дарителската култура в България и отговорното отношение към дарителството изисква ефективно сътрудничество между всички институции – бизнеса, неправителствения сектор, държавните институции и гражданите. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри дискусията „Отговорното дарителство”, съобщиха от „Дондуков” 2.  Форумът, който се провежда под патронажа на държавния глава, събра представители на неправителствени организации, на държавните институции и на медиите. Пред всички тях президентът изтъкна, че активното дарителство и доброволчеството са черти на силното гражданско общество и приносът на всеки е от значение.

Българите имат нужда от каузата и от успеха на дарителството, каза още Плевнелиев и подчерта, че президентската институция ще продължи и занапред да подкрепя каузи на дарителството и на доброволчеството у нас.

Сред дискутираните на форума теми са стимулите за дарителството и как то да бъде направено по-ефективно. Президентът подчерта успеха на текущата кампания на благотворителната инициатива „Българската Коледа”, като припомни, че около 1 млн. лева бяха дарени само за няколко часа в рамките на благотворителния концерт през декември миналата година.

Главният редактор на в. „Труд” Светлана Джамджиева посочи, че около 100 млн. лева годишно даряват българите за различни благотворителни каузи. Като добри примери за работата на институциите бяха откроени отпадането на лимитите за подпомагане от Фонда за лечение на деца, както и решаването на проблема с ДДС върху дарителските кратки текстови съобщения. От „Работилница за граждански инициативи” откроиха като проблеми неравнопоставеността на дарителите по отношение на данъчните облекчения и липсата на ясна дефиниция за фондация в Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.