Президентът: Да дадем шанс на хората да си сменят дограмата!

«Нека има отговорна честна кампания, нека флашките и СРС-тата отстъпят място на конструктивния дебат. ЕС е уникален проект. ЕС е работилница за идеи, той е платформа за развитие, двигателят за европейска интеграция работи». Това каза президентът Росен Плевнелиев от трибуната в пленарната зала на парламента в днешното си обръщение към Народното събрание. Държавният глава обяви, че у нас  изборите за Европейски парламент ще се проведат на 25 май. Според Плевнелиев,
отсега е видно, че предизборната кампания ще бъде тежка и изострена. Президентът изтъкна, че чрез компромати не се печели доверие, а се отблъскват избиратели. По думите на държавния глава, недоверието към институциите е синдром, но е преодолим – зависи от всички нас.
„Страната се намира в комбинация от кризи и социалният мир може лесно да бъде нарушен. Популизмът, агресията са най-сигурният път към бедността”, посочи в президентът Росен Плевнелиев.
В обръщението си държавният глава се спря и на някои от актуалните в момента вътрешни и международни въпроси.
„Ситуацията в Украйна показва колко важна за Европа и света е интеграцията. България трябва да даде своя принос за развитие на съюза и мира. България е важен фактор в региона”, каза Плевнелиев. Президентът изтъкна, че народът на Украйна има право сам да реши бъдещето си чрез провеждане на честни избори, като същевременно обърна внимание, че конфликтът в Украйна е много опасен и с трайни последици.
„ЕС и САЩ залагат на дипломацията, Русия вече окупира Крим и е възможно да го анексира на база противозаконен местен референдум Ако се стигне до ескалация, ще свикам Консултативен съвет за национална сигурност”, обеща Росен Плевнелиев.
Във вътрешен план президентът говори за реформите в социалната сфера, здравеопазването и сектор „Сигурност”.
„Важността на пенсионната реформа е безспорна. С приетото временно спиране сме свидетели на опасна крачка назад”, каза държавният глава. Росен Плевнелиев оцени реформата в здравеопазването като „голямо предизвикателство” и изрази оптимизъм, че реформата в спешната помощ може да бъде въведена до края на годината. „Членството в НАТО дава сигурност и предполага създаване на добре въоръжена армия. Няма да подкрепя подхода на законотворчество към сектор сигурност. Настоявам за публичност и открито обсъждане на конкретните закони”, каза още президентът Росен Плевнелиев в обръщението си към Народното събрание.  Сред репликите, които предизвикаха по-емоционални идори насмешливи реакции бяха – …България да стане страната на розите, която се модернизира, …нека дадем шанс на хората да си сменят дограмата и т.н.

Речта на президента бе съпроводена с призиви на Атака да си подаде оставката. След приключването на обръщението, само ГЕРБ ръкопляскаха.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.