Президентът: Не ме информират за подготвяните закони в сектор „Сигурност”

И до този момент държавният глава не е информиран от управляващите по законите, които разработват в сектор „Сигурност”. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти, в отговор на въпрос как ще коментира темата на внесения от ГЕРБ вот на недоверие към правителството на Орешарски.

Президентът изтъкна, че вотът на недоверие е един демократичен инструмент, с който всяка демократична опозиция разполага, както и добър повод да се чуят аргументи.

„Надявам се в парламента да има качествен дебат и същевременно да се набележат мерки. Надявам се, за разлика от един предишен дебат за вот на недоверие, който изобщо не се състоя, този път наистина да има сблъсък на идеи, на аргументи и от това да спечели сектор „Сигурност”, тъй като там има много какво да се подобри”, каза Росен Плевнелиев, цитиран от „Фокус”.

„Нито един от управляващите не се е сетил да попита какво мислим ние по въпроса. „Чувам, че ще ми отнемат конституционни права, чувам, че ще ми отнемат права, зададени по закони и се питам – някой ще се сети ли да съгласува с държавния глава тези закони и на коя фаза? Отново това се прави в последния момент, под масата. През 2012 година на Консултативен съвет по национална сигурност бяхме в пълен консенсус пред очите на нацията. Сега се обръщам с апел – нека се върнем към вече договорения консенсус от 2012 година. Ще ми е интересно как Сергей Станишев, Лютви Местан и Цветлин Йовчев ще се отметнат, ако се отметнат, от собствените си думи през 2012 година, когато имахме КСНС по пакета закони в сектор „Сигурност” и постигнахме пълно съгласие”, заяви Росен Плевнелиев.

 

Свързани публикации

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.