Президентът настоя кабинетът да каже истината за “Южен поток”

Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат

Правителството трябва при пълна прозрачност да обяви истината за “Южен поток”. (…) Гражданите казаха в прав текст: Не искаме задкулисие, не искаме под масата. Аз съм за “Южен поток” по европейски”. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при посещението си в Садово, цитиран от БНР. Държавнияг глава изтъкна, че българите трябва да знаят дали проектът е съобразен с европейското законодателство и защо в такъв случай Европейската комисия отправя препоръки към страната ни.

На кого да се доверя аз като държавен глава? Министър-председателят Орешарски е уверил председателя Барозу, че ще се съобрази с европейското законодателство. По думите на президента Плевнелиев, за него самият е голяма тайна как така ще се случи това при положение, че вече обявиха кои са изпълнителите.

Как така ще се случи синхронизирането с европейското законодателство при положение, че имаме някаква дълбока тайна и бих казал много информация, която дължат на народа управляващите днес, посочи президентът Росен Плевнелиев.

В Садово държавният глава беше гост на Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ в града, където се намира Националната растителна генетична банка. Пред домакините си Росен Плевнелиев коментира, че Селскостопанската академия няма нужда от нови реформи и преструктурирания и заслужава достоен статут, достойно отношение и достатъчно финансиране.

Държавният глава припомни, че земеделието и производството на храни е един от основните дългосрочни приоритети, заложени в програмата за развитие до 2020 година, с конкретни цели и инструменти. „Постигнахме пълен консенсус на политическо ниво, но сега са необходими резултати чрез конкретно насочени ресурси“, каза президентът и посочи, че в новия програмен период до 2020 г. са предвидени над 1 млрд. евро европейски средства по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

„Не трябва обаче да допускаме някой да ни отклони от приоритетите и тепърва българската наука ще намери конкретна подкрепа, благодарение на европейската солидарност“, подчерта още президентът.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.