Президентът на Украйна иска алианс за отбрана със САЩ и Европа

Новоизбраният украински президент Петро Порошенко иска да започне незабавно преговори със САЩ и Европа за създаването на алианс за отбрана, предаде Франспрес, цитирайки интервю с Порошенко. Агенцията обаче уточнява, че става дума за нов алианс, различен от Северноатлантическия.
„Въпросът за присъединяването на Украйна към НАТО няма подкрепа от мнозинството в страната. В по-общ план имаме нужда от нов алианс за отбрана със САЩ и Европа, за да осигурим военната защита на Украйна. В качеството си на президент се ангажирам с подобен алианс и ще започна веднага разговори” в тази посока”, казва Порошенко в цитираното от агенцията интервю. Президентът допълва, че навремето Украйна се отказа от ядрените оръжия и получи гаранции за сигурността си от Русия, но сега се вижда, че тези гаранции не струват нищо, което поражда и необходимостта от нов съюз.

В същото време той изрази оптимизъм относно перспективите за връщане на мира в застрашената от разцепление страна. „Мисля, че можем да възстановим мира за няколко месеца, ако и Русия е готова за това”, казва новият президент.

Припомняме, че на 23 май Юлия Тимошенко предложи на 15 юни, едновременно с втория тур на президентските избори, да се проведе референдум относно влизането на Украйна в НАТО. (Тогава още не бе известно, че няма да има втори тур на президентските избори, тъй като Порошенко спечели още на първия).

Според множество независими проучвания през последните няколко години, украинските обществени нагласи за членство в НАТО са ниски, с превес на отрицателните мнения за присъединяване към военния алианс, а около 40% от гражданите асоциират НАТО като заплаха.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.