Президентът на Рожен: Една легенда възкръсва за нов живот

„Една легенда възкръсва за нов живот. Един символ засиява с нова светлина – легендарният Роженски събор се преражда в днешният събор на народното творчество и животновъдството – Рожен, на който имам честа да бъда патрон”. Това каза при откриването на събора президентът Росен Плевнелиев, цитиран от Фокус. – “След 9-годишно прекъсване отново се срещаме на това уникално място в сърцето Родопите, за да почерпим радост и национално самочувствие. Роженският събор е доказателство за богатата духовност и здравите корени на българина”, допълни държавният глава.

Президентът каза още, че Роженският събор е символ на обединение и на родолюбие, доказателство за богатата духовност и здравите корени на българина, а също и извор на народния дух и гений на непреходното родопско творчество, на богатството на българския фолклор и традиции.

“Именно тук е започнал началото си обичаният от всички оркестър „100 каба гайди”. От тук е тръгнала и легендарната песен „Излел е Делю хайдутин” в изпълнение на славната Валя Балканска, за да отпътува за Космоса като едно от най-великите достижения на човешката цивилизация”, каза още президентът Плевнелиев. След което подчерта, че нашите танци, музика и бит пленяват всеки, който се докосне до тях и добави, че сме длъжни да познаваме и да пазим традициите и обичаите си, като ги покажем по един достоен начин на света.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.