Президентът на Боливия подари на папата сърп и чук с разпнатия Христос

По време на посещението си в Боливия папа Франциск получи от Ево Моралес – първият президент от индиански произход – сърп и чук с разпнатия Христос. Преди да бъде удостоен с този дар Светият отец се извини на коренното население на Америка за насилието, което са преживели по време на покръстването си от мисионерите на Католическата църква.

“Смирено моля за прошка не само за престъпленията на самата църквата, а и за престъпленията, извършени срещу местните хора по време на завладяването на Америка”, заяви първият папа-латиноамериканец на фона на бурни аплодисменти и радостни възгласи сред тълпата.

Подаръкът от президента Ево Моралес предизвика разгорещена дискусия в социалните мрежи, тъй като сърпът и чукът са символи на комунистическите идеи, олицетворяващи сами по себе си атеизъм. Както отбелязва обаче мексиканският сайт La Vanguardia, разпятието е реплика на кръста на испанско-боливийския йезуитски свещеник Луис Еспинал, убит в Ла Пас през 1980 г. за участие в защитата на правата на човека. Тогава тази необичайна дървена изработка е направена в памет на гладната стачка през януари 1978 г., която принуди боливийския диктатор Уго Бансер да обяви национален избори.

Боливийското правителство отрича наличието на какъвто и да било политически подтекст в подаръка.

“Светият отец трябваше да го получи, защото той е папа на бедните, това е смисълът на подаръка, и никакви хитрини няма тук”, казва министърът на комуникациите Марианела Пако, цитиран от РИА “Новости”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.