Президентът може да свика консултации на 13-ти, но надали ще го направи

Президентът наложи вето върху промените в Изборния кодекс, регламентиращи гласуването зад граница

Две визити зад граница на президента Росен Плевнелиев правят невъзможно провеждането на 15 октомври на консултации с лидерите на осемте партии в 43-то Народно събрание. За планирана среща на тази дата съобщиха някои медии, позовавайки се на информация от “Дондуков” 2.

Оказа се, че на 11 и 12 октомври президентът Плевнелиев ще бъде на официално посещение в Швейцария, а на 14-и и 15-и – на работно посещение в Италия. Така 13 октомври се оказва единственият ден, в предстоящата седмица, в който държавният глава може да проведе консултации с партийните лидери за първото заседание на новото Народно събрание.

Но 13-и е фатална дата и е малко вероятно да бъде избрана. По-вероятно е срещата в президентството да се проведе след 20 октомври, пише в днешния си брой “Стандарт”. И ако приемем, че Росен Плевнелиев ще спази неписаната традиция първото заседание на новоизбрано Народно събрание да е в сряда, може да се очаква, че президентът ще го насрочи за 29-и октомври или за първата сряда на ноември. По закон първото заседание трябва да бъде насрочено от държавния глава в едномесечен срок след провеждането на изборите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.