Президентът към протестите: Не позволявайте да ви употребят

„Призовавам органите на реда да не допускат мирните действия и демократични послания на всички протестиращи да бъдат опорочени от провокации.

Обръщам се към всички протестиращи с молба и надежда да запазят мирния характер на протеста и да не позволяват техните действия да бъдат употребени”. Това се изтъква в призив на президента Росен Плевнелиев, разпространен от прессекретариата на държавния глава. В пълния текст на изявлението на президента Плевнелиев се посочва:

„През последните седмици най-често употребяваните думи в публичното пространство са разделение и обединение. В днешния ден трябва да си дадем ясна сметка за съдържанието на тези думи. Институциите работят и взаимодействат помежду си, в рамките на конституционните си правомощия, със средствата на парламентарната демокрация и на правовата държава.

Затова призовавам политическите сили, представени в Народното събрание, да работят за стабилност и да не пренасят политическата конфронтация от парламента в гражданското общество. Всеки един дебат може да бъде полезен и да доведе до по-добри резултати, но само ако се положи усилие да се сблъскат истински аргументи, а не българските граждани.

Когато в част от българското общество има наслоени съмнения, държавническият подход изисква тези съмнения да бъдат разсеяни чрез конкретни отговори и ясни ангажименти. Все има още шанс това да се случи днес в парламента, от което ще спечелят всички. Така ще бъде изпратен силен сигнал за обединение, а не за разединение.

Призовавам органите на реда да не допускат мирните действия и демократични послания на всички протестиращи да бъдат опорочени от провокации.

Обръщам се към всички протестиращи с молба и надежда да запазят мирния характер на протеста и да не позволяват техните действия да бъдат употребени”, завършва обръщението на президента Плевнелиев.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.