Президентът издаде указ за назначаването на Лозан Панов за шеф на ВКС

След разговор на “Дондуков” 2 със съдия Лозан Панов президентът Росен Плевнелиев издаде указ за назначаването на магистрата за председател на Върховния касационен съд (ВКС), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В четвъртък съдия Лозан Панов бе избран с електронно гласуване от ВСС за председател на ВКС след продължила близо 10 часа процедура, предавана пряко по БНТ и БНР.

Днес, по време на срещата си с президента, съдия Панов е заявил, че като ръководител на ВКС ще отстоява принципа за независимост на съдиите, тъй като това стои в основата на недоверието към системата. Според него решенията на магистратите трябва да се вземат само въз основа на закона, а не под натиск или външни влияния.

Лозан Панов е поел и ясен ангажимент да работи активно за продължаване на реформата в съдебната система, предвидена в приетата от Народното събрание стратегия.

Държавният глава и екипът му са проследили цялата процедура за избор на председател на ВКС, в рамките на която всеки един от кандидатите е представил публично своята визия по ключови за съдебната система въпроси, се изтъква в съобщението от пресцентъра на президента Плевнелиев. Посочва се, че по време на цялата процедура и към настоящия момент за нито един от двамата кандидати не бяха изнесени аргументи или факти, които да поставят под съмнение професионалните и моралните им качества. Изразени бяха критики единствено по отношение на самата процедура, но не и относно качествата на който и да е от двамата кандидати.

Президентът Плевнелиев заявява, че теоретичната възможност да наложи вето на предложената му от Висшия съдебен съвет кандидатура, може да бъде реализирана само при наличието на факти, поставящи под съмнение професионалните и моралните качества на кандидата или способността му да се справи с поста, за който е избран. Освен това държавният глава изразява съжаление, че съдебните кадровици не са гласували с бюлетини, защото това е можело да доведе до много по-висок начален кредит на доверие към избрания кандидат и към съдебната система като цяло.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.