Президентът: Искам гласът на народа да бъде чут, а не купен

Държавният глава е обединител, но това не означава да стои настрани от проблемите. Действам без емоции прагматично. Интересувам се не от спечелени битки, а от свършената работа. Държа да бъда полезен на обществото президент. Искам гласът на народа да бъде чут, а не купен. Това каза на пресконференция по повод три години от встъпването си в длъжност президентът Росен Плевнелиев. Той изтъкна, че ще продължи и ще доведе до край инициативата си за национален референдум.

По думите на държавния глава „3 години от мандата преминаха през най-тежка икономическа криза, в ЕС от неговото създаване досега, бяха поставени под въпрос основни ценности на съюза”.

Плевнелиев каза в отчета си, че България преминава през политическа, демографска, икономическа и социална криза. Президентът оцени 2013-а като година на гражданската енергия, а 2014-а като година на политическа нестабилност, банков фалит, спрени еврофондове, тежки аварии, катастрофи.

Да се надяваме, че кризата на тежко политическо противопоставяне е зад нас, каза президентът. – „Имаме шанса да придвижим важни за обществото реформи – в здравеопазването, образованието, сигурността”, допълни Плевнелиев.

“Ще работя за това 2015 година да бъде година на реформи. Зададохме смислени приоритети в енергетиката, модерна инфраструктура, дългосрочно планиране в страната”, каза Росен Плевнелиев и декларира, че иска да окуражи правителството и парламента да проведат реформи.

Плевнелиев каза още, че като президент работи за по-силен и интегриран ЕС. По думите му, “България може и е длъжна да добави стойност към ЕС, а не да седи безмълвно в ъгъла”.

Искам България да не е пасивен, а активен член на НАТО. Най-голямата опасност пред въоръжените сили е системното недофинансиране. Избирането на Кристалина Георгиева е безспорен успех”, каза още Росен Плевнелиев.

Държавният глава оцени и годините на прехода като цяло.

„Българският преход в очите на хората е провал именно защото не казахме никога истината – ДС, комунизмът, приватизацията, подмяната на стойност. Ако се повтори 1996 г., заметеният преход ще продължи още едно поколение”, прогнозира Росен Плевнелиев. Той беше категоричен, че цялата истина за трезора на Цветан Василев трябва да излезе наяве – контролът върху държавни средства, медии, обществени поръчки и политици, а моделът КТБ трябва да бъде разграден, а не възпроизведен.

В тази връзка Плевнелиев съобщи, че ще направи обръщение пред Народното събрание в средата на март след месеца на политически консултации, една от темите в които ще са „Досиетата КТБ”.

Всеки, който си прави отсега сметките за президентските избори, ще сбърка, коментира президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос дали ще се кандидатира за втори мандат. Той допълни, че е определил 2015 г. за година на действието, а не на сметките и апелира това да е така за всички, които участват в управлението на страната.

Помолен да коментира отношенията си с правителството на Борисов, Плевнелиев каза, че работи много добре.

„Моите отношения с българското правителство днес са коректни, но и са отношение на
партньорство, което се базира на това да не си “замитаме” мнението, да си казваме нещата в прав текст и в един честен дебат да намерим правилното решение”, каза президентът Плевнелиев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.