Президентът и премиерът обсъдиха ситуацията в Украйна и региона преди утрешния Европейски съвет

Президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят Пламен Орешарски проведоха работна среща, съобщиха от прессекретариата на президента. Двамата обсъдиха обстановката в Украйна и региона предвид предстоящия утре извънреден Европейски съвет. Според държавния глава, България трябва да настоява Европейският съюз да излезе с единна позиция по отношение на случващото се в Украйна и региона, да подкрепи запазването на териториалната цялост на страната и да не допуска ескалация на напрежението.

Президентът Плевнелиев изрази безпокойство относно действията от страна на Русия, заплашващи териториалната цялост на Украйна. Според президента, в Брюксел страната ни трябва да отправи призив да се гарантират демократичните устои на Украйна и да се спазват правилата на международното право и договорите, които не допускат военна инвазия в една суверенна държава. Необходимо е да се засили сътрудничеството както на национално, така и на европейско ниво с украинското правителство, да се разшири диалогът с гражданското общество в Украйна и да не се допускат действия като отмяната на Закона за основите на държавната езикова политика.

Росен Плевнелиев смята, че всички страни трябва да се ангажират с позицията народът на Украйна да има правото сам да реши бъдещето си чрез честни и демократични избори. По време на работната среща държавният глава и министър-председателят обсъдиха възможността по време на Европейския съвет България да постави въпроса и за ускорено подписване на Споразуменията за асоцииране на Грузия и Молдова, още в мандата на настоящата Европейска комисия. Президентът подчерта, че вратата на ЕС за асоцииране на Украйна е широко отворена.

Росен Плевнелиев смята, че е от изключителна важност ЕС да ускори и европейската интеграция на страните от Югоизточна Европа. Само свързан и интегриран, нашият регион ще бъде фактор на стабилност и растеж, какъвто е примерът на Вишеградската група, каза още държавният глава. Президентът е на мнение, че светът не бива да се връща към годините на Студената война, защото едно от основните постижения на ЕС за изминалите 15 г., е разпространяването на демокрацията на изток. Росен Плевнелиев подчерта, че Съюзът трябва да има единна политика по отношение на Русия и със страната трябва да се поддържа диалог при безусловното спазване на международните норми.

По време на срещата президентът изрази категоричната си позиция, че България трябва да диверсифицира газовите си доставки. За постигането на тази цел е необходимо да се ускори работата по изграждането на газовите връзки с Гърция, Турция, Сърбия и Румъния, както и да се свържат всички мрежи- енергийни, пътни и др., отбеляза държавният глава. Национален приоритет е тези проекти да се реализират във възможно най-кратки срокове. Действията за енергийна диверсификация и енергийна независимост са мерки в подкрепа на националната сигурност, посочи още Росен Плевнелиев. Според президента, поради важността на темата този въпрос трябва да стане и европейски приоритет.

Държавният глава приветства своевременното свикване на Съвета по сигурността към МС за ситуацията в Украйна, създаването на Кризисен щаб, както и набелязването на краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки с оглед предотвратяване на евентуалните рискове.

Президентът и министър-председателят продължат да следят внимателно какво се случва с българите зад граница и как се гарантират правата им. Според тях в този момент трябва да се засили комуникацията на институционално ниво с диаспората ни в Украйна.

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.