Президентът и БСП осъдиха екстремизма и езика на омразата

“Противопоставяме се категорично на екстремизма. БСП постави тази тема по време на срещата и аз им благодаря за това. Всякаква форма на екстремизма, използване на езика на омразата, религиозно, етническо и всякакво друго противопоставяне не е полезно на нацията и ние ще се противопоставяме с всички средства, включително и институционално на тези намерения”. Това съобщи пред журналистите на “Дондуков” 2 президентът Росен Плевнелиев след днешната си среща с представители на ръководството на ПГ на БСП. Разговорът на социалистите с държавния глава бе в рамките на провеждания от Росен Плевнелиев месец на политически консултации. На срещата с президента участваха (по азбучен ред) Александър Паунов, Корнелия Нинова, Петър Курумбашев, Спас Панчев  и Янаки Стоилов.

Представителите на Коалиция за България са заявили – също като представителите на ДПС преди дни – че при необходимост трябва да се свика КСНС заради последните прояви на екстремизъм в Пловдив и злоупотребата на политици с езика на омразата.

Ще следим внимателно процеса, ще обменяме информация с политическите партии и ако има нужда ще бъде свикан такъв съвет, каза президентът Плевнелиев, като изрази надежда  да не се стигна до ескалация на напрежението и до провеждането на КСНС за етническия мир.

Държавният глава е разисквал с  депутатите от левицата приемането на Изборния кодекс и вероятността да наложи вето върху текстове от закона.

“Експертите в президентството ще работят ускорено, така както се работи в парламента, ще изчакаме Изборният кодекс да бъде приет изцяло и тогава ще се произнеса в сроковете, предвидени от конституцията”, увери президентът Росен Плевнелиев.

Друга важна тема обсъждана с президента Росен Плевнелиев беше желанието за провеждане на референдум за изборното законодателство, съобщи Янаки Стоилов. „По този повод Росен Плевнелиев изрази готовност да се съчетае тази инициатива с подписката, която е предприета в тази посока, така че парламентът да има възможност да ги обсъди. Ние се отнасяме с подчертано внимание към възможностите за съчетаването на представителната и на пряката демокрация. В тази връзка си даваме сметка за възможността за подобряване на законодателството за упражняване на правото на българските граждани да се произнасят по въпроси от държавно и обществено значение. Заедно с това, подчертахме, че и ние обсъждаме свои инициативи за мерките, копито засягат социални и финансови проблеми, както и възможността да се обсъди съчетаването на различни инициативи в част от въпросите, които не са спорни от конституционна гледна точка”, посочи Янаки Стоилов. По думите му ПГ на КБ има и различия с позицията на президента, по отношение на това как да се провеждат референдумите. „С оглед на привличане на вниманието на българските граждани към европейска тематика, към използването на националните и европейските институции, както и към решаване на национални задачи, ние трябва да направим така, че за краткото време до започване и провеждане на кампанията за евроизборите, вниманието наистина да бъде съсредоточено върху тези въпроси. Според нас е подходящо в следващ политически период да бъдат обсъдени въпроси, като провеждането на референдум например, и тогава въпросите да бъдат представени на българските граждани, с оглед на евентуално решение на парламента в тази посока”, обясни зам.-председателят на ПГ на КБ.

По отношение на предстоящата дискусия по Наказателния кодекс Янаки Стоилов обяви, че също споделя необходимостта от широка дискусия. „Дори смятаме, че е целесъобразно да поискаме експертиза от Съвета на Европа и след това да се пристъпи към разглеждане на поставените въпроси в Народното събрание. Споделям, че президентът изрази очакване той да бъде консултиран по промените, които засягат службите и проблемите в сферата на националната ни сигурност. Ние от Коалиция за България се надяваме на диалог по въпроса, който да доведе до полезни решения”, заяви Янаки Стоилов.

Снимка: Пресцентър на БСП

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.